Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Campina maakt zich op voor nieuwe groei

Home

Van onze redactie economie

ZALTBOMMEL - De wegzakkende beurskoersen hebben ook het coöperatieve zuivelconcern Campina vorig jaar danig parten gespeeld.

De pensioenlasten stegen met 46 miljoen euro. De afwaardering van het grote pakket aandelen dat Campina heeft in voormalig zuivelconcern Wessanen kostte het bedrijf nog eens 55 miljoen euro. Desondanks kon de zuivelgigant een met enkele tientallen miljoenen euro's verbeterd resultaat boeken. Dat meldde topman Tiny Sanders gisteren in Zaltbommel bij de presentatie van de jaarcijfers.

Omdat Campina een coöperatie is maakt het geen winst, maar wordt het resultaat uitgedrukt in de melkprijs die wordt uitgekeerd aan de boerenleden. Die bedroeg vorig jaar 36,41 euro per 100 kilo melk, 1,34 euro minder dan in 2001.

Naast de betere resultaten, werden de bankschulden fors verminderd en versterkten de grote merken -Campina, Mona en Landliebe (in Duitsland)- zich goed. In Nederland werd Campina het grootste merk in de supermarkt. Als merk werd Campina in 2002 tevens geïntroduceerd in Duitsland, België, Rusland en Polen.

De in Duitsland overgenomen bedrijven zijn inmiddels ineen geschoven tot Campina Duitsland. De Duitse poot bereikte vorig jaar eindelijk het lang verwachte break-evenpoint en behoort nu tot de top drie bij onze oosterburen.

Campina rondde de reorganisaties van de afgelopen jaren af. Zo wordt de Mona-fabriek in Woerden in 2004 gesloten, maar wordt weer gebouwd aan een fabriek in Maasdam. Door die reorganisaties daalde de omzet licht van 3,9 naar 3,7 miljard euro.

Het concern heeft voor nieuwe groei drie gebieden geselecteerd: zuiveldranken in West-Europa, desserts in geheel Europa en hoogwaardige ingrediënten voor de voeding- en farma-industrie wereldwijd. Daartoe heeft Campina de felbegeerde goedkeuring gekregen van de Amerikaanse voedsel- en farma-autoriteit FDA voor zijn productieproces in Veghel.

Deel dit artikel