Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Campagne Oekraïne barst los

Home

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Kandidaat Klitsjko trekt zich terug, nieuwe kandidaten melden zich voor het presidentschap

De verkiezingscampagnes in Oekraïne kunnen beginnen. Dat Joelia Timosjenko (van de Vaderlandpartij) op 25 mei graag president wil worden, was al bekend. Dit weekeinde meldden zich ook Oleg Tjagnibok (van de nationalistische partij Svoboda) en de oud-gouverneur van Charkov Mikhail Dobkin (namens de Regiopartij) als kandidaten voor het presidentschap.

Bokskampioen Vitali Klitsjko, die een belangrijke rol speelde bij de protesten die een eind maakten aan het presidentschap van Viktor Janoekovitsj, trok zich terug. Hij schaarde zich achter zakenman en miljardair Petro Porosjenko met de bijnaam 'de Chocoladekoning', vanwege het fortuin dat hij maakte in de chocolade-industrie. Porosjenko heeft al twee keer een ministerspost bekleed en bezit een populair tv-station.

Gisteren was de laatste dag waarop kandidaten voor het presidentschap zich konden melden. Zo'n vijftien belangstellenden hebben zich gemeld, maar volgens deskundigen zal de strijd vooral gaan tussen Porosjenko en Timosjenko. Klitsjko is wel kandidaat voor het burgemeesterschap van Kiev.

Ondertussen spraken in Parijs de Russische minister van buitenlandse zaken Lavrov en zijn Amerikaanse evenknie Kerry over Oekraïne. Volgens Lavrov moet de voormalige Sovjet-republiek een federatie worden met ruime autonomie voor de diverse regio's. Amerikaanse functionarissen houden zich over het idee van een federatie op de vlakte. Zij zeggen dat iedere verandering in de bestuursstructuur van Oekraïne de steun moet hebben van de Oekraïners zelf. Lavrov en Kerry hebben sinds de crisis begon bijna dagelijks telefonisch contact gehad, zonder het eens te worden over een oplossing. Hun ontmoeting gisteren volgde op een telefoongesprek vrijdag tussen hun presidenten, waarbij Barack Obama er bij Vladimir Poetin op aandrong om Russische troepen bij de grens met Oekraïne weg te halen. Lavrov liet gisteren weten dat Rusland 'absoluut niet' van plan is de Oekraïense grens over te trekken.

Deel dit artikel