Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Cabaretiers trekken boek Fortuyn terug

Home

Van onze kunstredactie

AMSTERDAM - De moord op Pim Fortuyn heeft gevolgen voor allerlei culturele activiteiten in Nederland. Voorstellingen worden afgelast en organisaties beraden zich over de voortgang van hun activiteiten.

De verkoop van het boek 'De puinhopen van professor Pim Fortuyn' is stopgezet. Het boek was een reactie van de cabaretiers Viggo Waas, Peter Heerschop en Hans Sibbel op 'De Puinhopen van acht jaar paars' door Pim Fortuyn. Uitgeverij Vassallucci vindt het nog steeds een leuk boek, maar noemt het 'smakeloos' om het nu nog te verkopen. De cabaretiers, die de groep Niet Uit Het Raam (NUHR) vormen, zegden maandagavond een cabaretvoorstelling in Carré af. Hun voorstelling van gisteren ging wel door.

Youp van 't Hek schrapte gisteren twee voorstellingen van 'Youp speelt Youp'. Hij was 'verdoofd' door de moord, maar ook de inhoud van zijn show, met veel kritiek op Fortuyn, was reden voor de afgelasting. Hij herschrijft zijn programma op dit moment.

Een geplande musical over Fortuyn gaat niet door. Het idee van Radio 3FM was aanvankelijk een grap maar werd na positieve reacties serieuzer. Na de gebeurtenissen van maandag besloten de organisatoren, dj Roeland van Zeijst en Op Sterk Water Theater, met het plan te stoppen.

Hoewel kunstenares Moniek Toebosch alle promotie heeft stopgezet, gaat ze verder met haar project 'idealepartij.nl'. Op deze website van deze internetpartij kunnen bezoekers hun (politieke) idealen inleveren, waarvan de beste op 15 mei worden geselecteerd middels een verkiezing. De uitslagen worden samen met twee documentaires gepresenteerd op het Utrechtse Festival aan de Werf. Toebosch: ,,Als andere partijen stoppen met promotie, dan wij ook. Maar het project gaat door. Juist nu is er een spreekbuis nodig voor idealen, en kunst is daar een goed middel voor.''

Naast afgelastingen en veranderingen in programma's, zijn er ook culturele instellingen die juist een positieve daad willen stellen na de moord op Fortuyn. Het Limburgs Symphonie Orkest (LSO) wil twee symfonieën, die het volgende week zaterdag gaat opvoeren, opdragen aan Pim Fortuyn. Vooral een symfonie van Bruckner, nummer negen, 'Dem Lieben Gott Gewidmet' (Aan Onze Lieve Heer gewijd), leent zich daar volgens het LSO goed voor, omdat Fortuyn diepgelovig was.

Deel dit artikel