Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Cabaretier Thijs Goverde krijgt geen applaus, maar is wel een aanwinst

Home

Anita Twaalfhoven

’Lekker Belangrijk!’, kindercabaret van Thijs Goverde, is te zien op 25/10 in Drachten, 28/10 in Oirschot, 1/11 in Elsloo, 15/11 in Hoofddorp. Tournee t/m 11/4. Info: www.dezee.nl

Thijs Goverde staat bovenop een eretribune op nummer 1 maar hij zakt er meteen doorheen. ’Lekker Belangrijk!’ heet zijn cabaretvoorstelling, waarin hij grote ego’s doorprikt. Zijn cabaret gaat over ’de belangrijkste vragen van ons bestaan’: wie heeft er het meest, het grootst en het duurst en wie is er het best, het slimst en het mooist? Zelf is hij directeur, in driedelig pak. Eenmaal per week neemt hij vrij van zijn werk voor een ’papadag’, de rest van de week vindt hij zijn kinderen niet belangrijk.

Het toppunt van opgepriktheid was de pruikentijd, met Zonnekoning Lodewijk IV (1638 – 1715) als hoogtepunt. In een snelle sketch schetst hij de intriges tussen de torenhoge, gepoederde pruiken. De adel riep niet ’Ik maak je dood’ maar trok een handschoen uit om een rivaal met het stukje textiel nuffig tegen de wang te tikken.

Het resultaat was hetzelfde: een duel met dodelijke afloop. Wie niet goed mee kon komen in die tijd was geen ’looser’ maar ’ordinair’: uit te spreken met een hete aardappel in de keel en vergezeld van een slap handgebaar en wufte oogopslag. Zijn publiek neemt het stopwoord enthousiast over.

Ook zijn kinderpubliek neemt hij graag op de hak. Hij is geestig als hij onaardig doet: „Jullie snappen er ook niets van!”, zegt hij. „Dat krijgen jullie zeker niet op school?” Eigenlijk heeft hij helemaal geen tijd voor deze voorstelling en tussendoor belt hij rustig even met zijn vrouw. Ook in de zaal gaan steeds mobieltjes af als onderdeel van de voorstelling. Als hij de ’onopgevoede kinderen die tijdens zijn voorstelling zitten te bellen’ uitfoetert, roepen ze terug: „Je bent ordinair!”

Cabaretiers voor kinderen zijn op één hand te tellen en niet allemaal even leuk. Maar Thijs Goverde is een aanwinst. Al valt de spanningsboog soms even weg en is zijn timing nog niet perfect, zijn humor is origineel en sluit goed aan bij het jonge publiek. Hij spreekt ze voortdurend rechtstreeks aan en is op zijn best als hij samenspeelt met zijn publiek.

Zo coacht hij als hyperactieve presentator een liefdesdrama, met een meisje als barones, twee jongens als haar bewonderaars en voor ieder van hen een bediende. Als de jonge barones omkomt tijdens een duel zegt zij, helemaal opgegaan in haar rol, met een zucht: „Vaarwel wrede wereld.”

„Krijg ik zélf geen applaus?”, vraagt hij na afloop van dit samenspel. „Nee!”, roept een meisje in de zaal resoluut. „Jij hebt geen toneel gespeeld.” Dan is zijn ego definitief ingestort: „Klap maar voor elkaar”, zegt hij en na een lichte buiging loopt hij af. „Ik ben niet belangrijk.”

Deel dit artikel