Buurt blokkeert mortuarium dat er niet mag komen

home

De gemeente Oirschot en een begrafenisonderneming ruziën over de inrichting van een nieuw mortuarium in een voormalige textielwinkel. Ook omwonenden hebben zich ermee bemoeid. Het afgelopen weekeinde blokkeerden buurtbewoners met hun auto's de toegang tot het pand en voorkwamen op die manier dat een stoffelijk overschot werd binnengebracht. Een woordvoerder van de gemeente spreekt van 'een onverkwikkelijke zaak'.

Uitvaartverzorging Best/Oirschot bv wil het mortuarium inrichten in een pand dat is gelegen in het centrum van Oirschot. Volgens de gemeente is dit in strijd met het geldende bestemmingsplan. “We hebben dat in het verleden heel duidelijk gemaakt”, aldus de zegsman van de gemeente. Hij wijst erop dat ook de omwonenden grote bezwaren hebben tegen de komst van het rouwcentrum.

Zaterdag probeerde de begrafenisondernemer een overleden inwoner van het Brabantse plaatsje in het omstreden pand op te baren. De buurtbewoners hadden daar lucht van gekregen door de overlijdensadvertentie in de krant. Met hun auto's sloten ze de toegang tot het pand af. Het stoffelijk overschot is uiteindelijk overgebracht naar een ander rouwcentrum.

De woordvoerder van de gemeente concludeert dat de begrafenisondernemer kennelijk kiest voor een conflict. “Het kan natuurlijk niet zo zijn dat dit nog eens gebeurt. Het was afschuwelijk voor de familie van de overledene.”

De begrafenisonderneming was zelf niet bereikbaar voor commentaar. Raadsman mr. J. de Vries wil inhoudelijk niet op de zaak ingaan. “We hebben beroep aangetekend tegen het besluit van de gemeente. Zolang de zaak onder de rechter is wil ik er niets over zeggen”, aldus de advocaat.

Volgens hem is er inmiddels een constructief gesprek met de gemeente geweest. “Het is niet de bedoeling dat de gebeurtenis van zaterdag zich nog eens herhaalt. Dat zou getuigen van een gebrek aan respect voor de overledene en de nabestaanden”, aldus de raadsman. Volgens hem was het zaterdag geenszins de bedoeling om opzettelijk een confrontatie uit te lokken. (ANP)

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie