Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bussemaker wil 'polderimam nieuwe stijl'

Home

Robin de Wever

Minister Jet Bussemaker in de Tweede Kamer. © ANP

Minister Bussemaker (onderwijs) wil de beroepsopleiding tot imam en geestelijk verzorger nieuw leven inblazen. De enige opleiding die Nederland kende, ging drie jaar geleden ter ziele. Op Bussemakers aandringen voeren de hogescholen Inholland, Windesheim en de Vrije Universiteit (VU) nu serieuze gesprekken over een herstart.

Doel is om opnieuw een studie op te tuigen waarbij geestelijken op Nederlandse leest geschoeid worden, net als de hbo-opleiding van Inholland dat tot voor drie jaar geleden deed. Die werd geschrapt omdat deze te duur was en nauwelijks effect had. Van de 105 aspirant-geestelijken die aan een studie begonnen, studeerde er maar een handvol af. Slechts één van hen vond werk als imam.

Vanuit de gemeenschap blijft de vraag om een goede opleiding bestaan, vertelt Bussemaker. De 'polderimam nieuwe stijl' hoeft wat haar betreft niet altijd een theoloog te zijn. "Ook buiten de moskee zijn mensen met kennis van islamitische theologie nodig. Je zou kunnen denken aan een minor of een major, aan meerdere trajecten. Dan kun je pedagogiek studeren en daarbinnen een imam-traject volgen. Of andersom: islamitische theologie met daarin een minor op een ander vakgebied."

Of het nieuwe traject er komt, hoe het eruit gaat zien en waar aspirant-imams straks terecht kunnen, moet  allemaal nog besloten worden. Maar in tegenstelling tot haar voorganger wordt de nieuwe opleiding geen vierjarig hbo-traject.

Medicijn tegen radicalisme
Met een beetje geluk is zo'n polderimam een goed medicijn tegen radicalisme, vindt de minister. Sommige van de huidige Nederlandse imams zitten op een andere golflengte dan de jongeren in hun moskee. Ze spreken niet altijd goed Nederlands en weten vooral veel van theologie. Bussemaker: "Terwijl die jongeren ook iemand zoeken die hen moreel de weg kan wijzen. Iemand die grenzen trekt."

Dat moskeeën behoefte hebben aan imams die goed Nederlands spreken en ook moreel leider kunnen zijn, bleek gisteren tijdens een bijeenkomst op de VU in Amsterdam. Daar sprak Bussemaker een veelkleurig gezelschap van 75 imams toe. Tijdens een debat gaven imams aan dat het ze niet altijd lukt om theoloog, pedagoog én moreel leider te zijn. "Die boodschap is duidelijk overgekomen", vertelde Bussemaker na afloop. Als minister van onderwijs kan ze niet alle problemen van imams oplossen. "Maar ik kan hen wel laten zien dat ze er niet alleen voor staan."


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel