Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bussemaker roept mannen op meer zorgtaken te verrichten

Home

Redactie internet

Minister Jet Bussemaker. © ANP

Het is tijd dat mannen vaker gaan helpen bij zorgtaken. Niet alleen participeren in het in het huishouden, maar moeten ze vaker mee helpen met de mantelzorg. Dat zei minister Jet Bussemaker donderdag in een debat over emancipatie.

Bussemaker riep mannen op meer zorgtaken te verrichten, zodat die niet altijd bij de vrouw terechtkomen. Ze stelde vast dat het overgrote deel van de mantelzorgers nu vrouw is, terwijl mannen ook prima in staat zijn om iemand te verzorgen. Werkgevers moeten zich dan wel flexibel opstellen en mannen ook de mogelijkheid geven om zorgtaken op zich te nemen.

De minister kwam ook terug op uitspraken van vorige maand. Ze zei toen in een interview dat vrouwen nog te vaak teren op de zak van hun man. Ze zou graag zien dat vrouwen veel vaker financieel onafhankelijk zijn. Bussemaker stelde dat ze een probleem wilde aankaarten en dat het niet de bedoeling was om vrouwen te beledigen of hun de wet voor te schrijven.

Bussemaker snapt goed dat mensen ervoor kiezen om thuis te blijven om voor kinderen te zorgen of om mantelzorg te kunnen leveren. Ze vindt het echter wel een probleem dat zoveel mensen dezelfde keuze maken, aangezien 48 procent van de vrouwen niet economisch zelfstandig is. "Ik betreur het dat het altijd hetzelfde landt: de man is kostwinner en de vrouw blijft thuis voor de zorg."

De minister zei tijdens het debat verder dat het "enorm irritant" is dat mannen en vrouwen in dezelfde functies nog steeds niet evenveel verdienen. De PvdA stelde voor bedrijven te verplichten om in jaarverslagen aan te geven wat de loonverschillen zijn en wat er gedaan wordt om de kloof tussen mannen en vrouwen te dichten. Bussemaker vond dat een interessant idee, waar ze graag mee aan de slag wil gaan.

Arbeidsemancipatie in Nederland
Nederland is voorloper in Europa als je kijkt naar het aantal vrouwen dat werkt. Ruim zeventig procent van de vrouwen is actief op de arbeidsmarkt. Maar meer dan 55 procent van de vrouwen werkt geen hele week. Dat is bijna twee keer zo vaak als in andere landen waar vrouwen geregeld in deeltijd werken. Volgens Bussemaker is deeltijdwerk is schadelijk bij echtscheiding omdat die vrouwen zichzelf niet financieel kunnen redden.

Bij het aantal vrouwen in topfuncties scoort Nederland niet goed en dan is er nog de kwestie van wat in Brussel de 'gender pay gap' wordt genoemd; het verschil in beloning tussen vrouwen en mannen voor precies hetzelfde werk. Dat verschil is in Nederland 17 procent, en met dat percentage weet Nederland zich in de toptien van meest discriminerende landen te plaatsen.

Deel dit artikel