Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Burgemeester Calais dreigt grens open te gooien

Home

De politie houdt migranten tegen die via het spoor de grens willen passeren. © anp

De burgemeester van de Franse havenstad Calais heeft gedreigd de grens open te gooien en een stroom vluchtelingen door te laten naar Groot-Brittannië.

De Britse premier David Cameron "kijkt neer op ons gebied en legt zijn eigen wetten op aan Calais", zegt Natacha Bouchart vandaag in The Independent.

Ze eist dat Cameron in gesprek gaat met haar en de Franse president François Hollande. "De president van de republiek moet op tafel slaan, eens en voor altijd, in het belang van ons allen, we moeten hier een diplomatiek incident van maken."

Bouchart pleitte er eerder voor het verdrag van Le Touquet te schrappen, dat de verantwoordelijkheid voor de grenscontroles bij Frankrijk legt.

Het geluk wacht in Groot-Brittannië
Calais kampt met een grote toestroom vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika, die koste wat kost proberen Groot-Brittannië te bereiken. Mensensmokkelaars eisen van vluchtelingen in het grootste kamp van Calais, de zogeheten Jungle, 7000 euro om over de Britse grens te komen.

Burgemeester Franck Dhersin van het nabijgelegen Téteghem beklaagde zich er eerder al over dat de Britse politie niets doet om de gewapende "Engelse maffia" die in de vluchtelingenkampen opereert onder controle te krijgen. "Het is van groot belang dat deze operatie een gezamelijke inspanning van Franse en Britse politie is."

Deel dit artikel