Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Buma vindt zijn inspiratie bij Fortuyn

Home

Teun Lagas

Sybrand van Haersma Buma © ANP

CDA-leider Sybrand Buma toont in zijn gisteren gepresenteerde boek 'Samen kunnen we meer' veel waardering voor de denkbeelden van Pim Fortuyn over kleinschaligheid en gemeenschapszin. Het boek is bedoeld als een startschot voor de CDA-verkiezingscampagne en de auteur wil er mee aantonen dat hij in deze tijd van 'vluchtigheid' een genuanceerde christendemocratische boodschap achter de hand heeft.

Net als in het verkiezingsprogramma luidt zijn kernboodschap dat de burgers zich niet in de eerste plaats zorgen maken over hoeveel geld ze verdienen. Buma: "Belangrijker is de kwestie hoe we in dit land met elkaar omgaan." In de tijd van globalisering, vervreemding en verharding signaleert hij bij 'de boze burger' veel behoefte aan saamhorigheid en gemeenschapszin.

Spreekbuis van bezorgde burgers
Hij uit kritiek op populisitische partijen die alleen maar hebben geprobeerd groot te worden op de golven van de boosheid in Nederland. Tegelijk toont de CDA-leider waardering voor de Lijst Pim Fortuyn van begin deze eeuw en ook enig begrip voor de flankpartijen van Geert Wilders en Emile Roemer. Die laatste twee bieden weliswaar volgens hem 'geen oplossingen' maar hadden wel tijdig door waarin de ergernis school van grote delen van de samenleving. Buma schrijft: "Partijen en bewegingen als de LPF, PVV en SP moet worden toegegeven dat zij, anders dan de traditionele partijen, een spreekbuis van bezorgde burgers zijn geworden en ze ook weten te mobiliseren, soms vooral door hun zorg te vertolken".

Hulp
De echte uitweg uit de leegte, de onvrede en het individualisme ziet de CDA-leider uiteraard in zijn eigen partijprogramma. Daarbij roept hij de op 6 mei 2002 vermoorde LPF-aanvoerder Pim Fortuyn postuum te hulp. Net als Jan Peter Balkenende destijds omarmt Buma het verhaal van Fortuyn over kleinschaligheid, geborgenheid en gemeenschapszin als goede idealen tegenover de leegte van de welvaart en de individuele calculerende burgers.

Hij herinnert aan wat Fortuyn zei tegen de toenmalige CDA-fractievoorzitter Enneüs Heerma, toen hij hem het eerste exemplaar overhandigde van zijn boek 'De verweesde samenleving'. Fortuyn prees toen het CDA-gedachtengoed: "Jullie, met jullie nadruk op gezin en sociale samenhang, hebben goud in handen".

Gemeenschap en waarden
Buma zoekt dat goud weer op: "Het is de verdienste van Fortuyn geweest dat hij liet zien dat het in de politiek niet slechts draait om technologie, procedures en modernisering, maar dat de roep om gemeenschap en waarden reëel bleef".

De analyse die Buma in zijn boek loslaat op de kracht maar ook het gevaar van populisme in de politiek, kan misschien worden gezien als een verantwoording over de afgelopen kabinetsperiode, toen het CDA in zee ging met gedoogpartner PVV. Zelf ontkent de CDA-leider dat. Uiteindelijk veroordeelt hij Wilders, zonder hem te noemen, wegens diens vlucht uit het Catshuisberaad over bezuinigingen, waarmee de VVD-CDA-PVV gedoogcoalitie ten einde kwam. "Niet in staat om oplossingen te bieden", meent hij over populistische flankpartijen als vooral de PVV.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie