Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Buitenlandse media en regeringsleiders roemen Rutte

Home

Redactie

Geert Wilders spreekt de pers toe. © ANP

Buitenlandse media reageren opgelucht op de uitslag van de Nederlandse verkiezingen. De uitslag is volgens de Britse, Franse en Duitse kranten een klap voor het opkomend populisme.

De Duitse krant Die Welt roemt premier Rutte. “Rutte is op dit moment niet alleen de held van zijn aanhangers. Hij is de held van Europa.” Die Zeit kopt over Wilders: “Luide man nu heel stil.” Die Zeit noemt het goed nieuws dat de PVV van Wilders niet heeft gewonnen.

Lees verder na de advertentie
Rutte is de held van Europa

De strijd tussen de VVD en de PVV werd op de voet gevolgd vanuit de VS. CNN concludeert dat het extreemrechts populisme heeft gefaald voor een eerste test in Europa, nu de PVV ruim achter de VVD lijkt te zijn geëindigd. “Populism takes a hit”, concludeerde de nieuwszender. Ook de Washington Post roemt Rutte voor het tegenhouden van rechts populisme, dat begon met de Brexit en de verkiezing van Trump als president van de Verenigde Staten. De Franse krant Le Monde roept Rutte ook uit als winnaar van de strijd met Wilders. Frankrijk staat aan de vooravond van de verkiezingen, met het extreem-rechtse Front National van Marine le Pen als uitdager. Een topman van deze partij heeft Wilders gefeliciteerd met zijn zetelwinst. "Het is niet de eindoverwinning, maar het is duidelijk dat dit een trend weergeeft."

GroenLinks als winnaar

De Britse krant The Guardian wees ondertussen GroenLinks aan als grootste winnaar van de verkiezingen. De partij van Jesse Klaver, wordt voor het eerst de grootste partij op links, berichtte de krant.

Het Turkse Daily Sabah noemt de kleine zetelwinst van de PVV een voor Wilders ‘onverwacht teleurstellende prestatie’. Volgens de krant is de voorlopige uitslag opvallend, omdat Wilders naar verwachting aan steun zou winnen vanwege de diplomatieke rel met Turkije.

Reacties regeringsleiders

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, feliciteert Rutte. Hij noemt het resultaat een 'inspiratie voor Europa'. "Nederland heeft overweldigend gestemd voor de waarden waar de EU voor staat: vrijheid en tolerantie in een welvarend Europa." Ook de Franse president Hollande feliciteert Nederland met deze 'overwinning op het extremisme'.

Vanuit de Duitse rechtse partij Alternative für Deutschland is teleurgesteld gereageerd op het resultaat voor de PVV. De leider van de partij, Frauke Petry, denkt dat Wilders in de campagne de juiste thema's heeft aangekaard. "Maar misschien niet altijd de juiste toon aangeslagen. De mensen willen wel een duidelijke boodschap, maar geen harde toon.'' De overwinning van premier Rutte wijt Petry aan de ruzie met de Turkse regering. "Rutte heeft de wind uit Ankara meegekregen en zijn standvastige handelen is door kiezers beloond."

"Rutte heeft de wind uit Ankara meegekregen"

Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu is er niks veranderd. "Kijk naar al die partijen en je ziet dat er geen verschil is tussen sociaaldemocraten of de fascist Wilders. Ze hebben allemaal dezelfde mentaliteit", zei hij donderdag volgens de krant Hürriyet.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Rutte is de held van Europa

"Rutte heeft de wind uit Ankara meegekregen"