Buitenlandse hulp waarheids - en verzoeningscommissie Suriname

home

Archieffoto: jaarlijks op 8 december worden de Decembermoorden van 1982 op 15 voorvechters van de democratie in Suriname herdacht. © ANP
Update

Suriname krijgt internationale hulp bij het instellen van een waarheids- en verzoeningscommissie. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft dit toegezegd aan de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin.

Suriname wil een waarheids - en verzoeningscommissie instellen in verband met de vorige week aangenomen en afgekondigde amnestiewet. Die wet leidt ertoe dat de betrokkenen bij de Decembermoorden van 1982 geen straf krijgen. Dat geldt dus ook voor president Desi Bouterse, die hoofdverdachte is in het strafproces over de Decembermoorden.

Erkenning
Het besluit om een waarheids- en verzoeningscommissie in te stellen is vorige week tijdens de parlementaire behandeling van de wet genomen. Door het werk van de commissie moeten nabestaanden en tegenstanders van de amnestiewet zich toch erkend voelen.

Suriname heeft de OAS om hulp gevraagd, omdat die veel ervaring heeft met het begeleiden van processen van waarheidsvinding en verzoening in andere landen, aldus het kabinet van president Bouterse.

Toespraak
Diverse televisiezenders ruimden gisteravond zendtijd in voor een vooraf opgenomen toespraak van voorzitter Jenny Simons van het Surinaamse parlement. Zij erkende dat het voor slachtoffers en nabestaanden bitter is dat zij door de amnestiewet het gevoel krijgen dat de waarheid niet op tafel komt en daders niet gestraft worden. Daarom is die commissie belangrijk, zei ze. 'Bij amnestie hoort een waarheids- en verzoeningscommissie.'

Wat Simons betreft moet de commissie ook bevindingen uit het lopende strafproces over de moorden aan de orde stellen. 'Als dan blijkt dat bepaalde daden niet onder de amnestie vallen, zal daarnaar gehandeld moeten worden', aldus Simons. Vrijdag maakt naar verwachting het Openbaar Ministerie zijn eisen in het strafproces bekend.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie