Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Buddy Elias, neef van Anne Frank, overleden

Home

redactie

Buddy Elias, neef en laatste directe familielid van Anne Frank, is overleden. © ANP

De Zwitserse acteur Buddy Elias, een neef van Anne Frank, is overleden. Hij stierf maandag op 89-jarige leeftijd in zijn huis in Basel. Dat heeft het Anne Frank Fonds in de Zwitserse stad bekendgemaakt. Elias stond lang aan het hoofd van het fonds. Hij was het laatst levende directe familielid van Anne.

Elias werd in 1925 geboren in de Duitse stad Frankfurt, waar Anne Frank ook ter wereld kwam. Elias verhuisde in 1931 met zijn gezin naar Zwitserland, twee jaar later ging de familie Frank naar Amsterdam. Anne Frank dook onder in het Achterhuis, maar de familie werd verraden en gedeporteerd. In Bergen-Belsen kwam Anne in maart 1945 om het leven. Na de oorlog werd haar dagboek wereldberoemd.

'Als getuige en neef van Margot en Anne Frank zette Elias zich onvermoeibaar in voor onderwijs, mensenrechten en de rechten van kinderen en jongvolwassenen', laat het Anne Frank Fonds weten. Elias ijverde 'voor de nalatenschap en de herinnering van slachtoffers van het nationaalsocialisme en voor de strijd tegen racisme en antisemitisme.'

Elias kreeg na de Tweede Wereldoorlog een baan als clown bij Holiday on Ice. Hij toerde veertien jaar lang met het gezelschap de wereld rond. Vervolgens werd hij acteur. In 1996 werd hij president van het Anne Frank Fonds. Hij zorgde ervoor dat een vleugel van het Joods Museum in thuisstad Frankfurt volledig aan de familie werd gewijd, het Frank Family Centre.

Deel dit artikel