Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Brussel wil stagiairs beter beschermen

Home

Redactie

Europees Commissaris Laszlo Andor (Werkgelegenheid). © EPA

Brussel wil stagiairs in de Europese Unie beter beschermen. Veel te vaak beschouwen bedrijven stagiairs slechts als goedkope of gratis arbeidskrachten, stelde Europees Commissaris Laszlo Andor (Werkgelegenheid) woensdag. Hij pleitte voor kwaliteitsstandaards om uitbuiting te voorkomen en een leerzame stage te verzekeren.

De commissaris wil dat werkgevers vooraf betere informatie geven over het eventuele salaris, werkomstandigheden en leerdoelstellingen. Afspraken moeten schriftelijk worden vastgelegd. Ook zou een stage hooguit zes maanden mogen duren. De EU-lidstaten gaan zich over de voorstellen buigen.

De Europese Commissie stelt dat stagiairs door een werkervaring van hoge kwaliteit meer kans hebben om een goede baan te vinden. Volgens Brussel is momenteel één op de drie stages onbevredigend wat arbeidsvoorwaarden of leerinhoud betreft.

'Stages zijn van cruciaal belang om de inzetbaarheid van jongeren te verbeteren en om te zorgen voor een soepele overgang van onderwijs naar werk. Het is onaanvaardbaar dat sommige stagiairs momenteel worden uitgebuit als gratis of goedkope arbeidskrachten', aldus commissaris Andor.

Deel dit artikel