Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Brussel roemt begrotingstraditie Nederland

Home

Olli Rehn © afp

Nederland heeft een diepgewortelde begrotingscultuur en het bereikte akkoord tussen VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks is hier een duidelijk voorbeeld van. Europees Commissaris Olli Rehn (Monetaire zaken en de euro) liet weten vrijdag het akkoord, ruim voor de deadline van 30 april, te hebben ontvangen en hij roemde de Nederlandse begrotingstraditie.

'Dit akkoord bevestigt de lange Nederlandse traditie van solide publieke financiën', aldus de persverklaring die vrijdag uitging. 'Het onderschrijft de kracht en geloofwaardigheid van de nationale instanties om niet verlegen te zijn als het gaat om het maken van moeilijke keuzes, die onvermijdelijk gemaakt moeten worden', aldus de eurocommissaris.

Begrotingsplan
Nederland moest net als alle andere EU-landen uiterlijk 30 april een begrotingsplan in Brussel inleveren. Volgens Europese afspraken moet het Nederlandse begrotingstekort in 2013 zijn teruggebracht tot onder de 3 procent.

'Het akkoord geeft een helder signaal van betrokkenheid om de Nederlands overheidsfinanciën op een duurzaam niveau te houden in het belang van de welvaart van toekomstige generaties', aldus de eurocommissaris. Op de inhoud van de plannen ging Rehn niet in.

Hij zal de plannen evalueren en met name kijken naar de kwaliteit en de houdbaarheid van de maatregelen en structurele hervormingen op middellange termijn. Waarschijnlijk zal eind mei de evaluatie van de plannen afgerond zijn en komt de eurocommissaris met land specifieke aanbevelingen.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie