Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Brussel: Illegaliteit op zich is geen reden voor celstraf

Home

Cyntha van Gorp en Leonoor Kuijk

Minister Gerd Leers. © ANP

Nederland is niet gerechtigd om een gevangenisstraf op te leggen aan illegalen enkel en alleen omdat iemand illegaal is, zo heeft de Europese Commissie benadrukt in antwoord op vragen van Nederlandse Europarlementariërs.

Aanleiding is het wetsvoorstel van minister Leers (immigratie en asiel) om illegaliteit strafbaar te stellen. Wat het kabinet betreft kunnen vreemdelingen die zonder papieren worden aangetroffen, in de toekomst rekenen op een boete van maximaal 3800 euro of een gevangenisstraf van maximaal vier maanden, om vervolgens via de vreemdelingenbewaring te worden uitgezet.

De Europarlementariërs wilden van eurocommisaris Malmström weten of het wel gerechtvaardigd is om een celstraf op te leggen als de illegaal de boete niet kan betalen. Malmström ging op deze vraag niet in. De Europese Commissie mag weliswaar de Europese richtlijnen toelichten, maar ze mag niet interpreteren hoe in een nieuwe kwestie het oordeel van de Europese rechter zou moeten zijn.

Toch wisten zowel voor- als tegenstanders haar antwoorden naar zich toe te trekken. Volgens de Europarlementariërs van SP, GroenLinks, PvdA en D66 zijn de plannen om illegalen vast te zetten in strijd met EU-regels.

Leers laat via zijn woordvoerder echter weten het '100 procent' eens te zijn met Malmström. "De kern van wat zij zegt is dat de strafbaarstelling de terugkeer niet in de weg mag staan."

De gevangenisstraf van maximaal vier maanden zal volgens het ministerie niet geëist worden omdat het kabinet met deze wet juist beoogt dat illegalen vertrekken, en niet dat zij - dankzij die celstraf - langer blijven. Ook zal de boete lager uitvallen dan het wettelijke maximum, stelt het departement.

Volgens de PVV staan de antwoorden van Malmström de strafbaarstelling evenmin in de weg. "Als een illegaal de boete niet kan betalen, moet hij de cel in. Niet omdat hij illegaal is, maar omdat hij de boete niet kan betalen", weet Kamerlid Fritsma.

Maar volgens het ministerie zal het zo'n vaart niet lopen. "Als een illegaal de boete niet betaalt en hij vertrekt zelfstandig, dan blijft de boete openstaan. Als een illegaal de boete niet betaalt, en hij vertrekt niet, dan gaan we hem uitzetten. Terugkeer staat voorop."

Deel dit artikel