Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Brussel akkoord met begroting Nederland

Home

Het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel © anp
Update

Brussel gaat akkoord met de Nederlandse begroting voor 2014, hoewel het begrotingstekort ook volgend jaar nog boven de Europese norm uitkomt. De regering lijkt echter effectieve maatregelen te hebben getroffen om het tekort terug te dringen.

Brussel gaat akkoord met de Nederlandse begroting voor 2014, hoewel het begrotingstekort ook volgend jaar nog boven de Europese norm uitkomt. De regering lijkt echter effectieve maatregelen te hebben getroffen om het tekort terug te dringen.

Dat stelde de Europese Commissie vrijdag in Brussel bij de presentatie van haar commentaar op de ontwerpbegrotingen van eurolanden. Het was de eerste keer dat de commissie over de budgetplannen van landen in de eurozone oordeelde.

De commissie maant Nederland zich strikt aan de begroting te houden. Volgens Brussel voldoet het ontwerp aan de regels, maar is er geen speelruimte meer.

'Het oordeel van Rehn vandaag is een ondersteuning van de ingeslagen weg', zegt minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) in een eerste reactie. 'Voor het kabinet is het op orde brengen van de overheidsfinanciën een van de speerpunten. Zoals verwacht heeft het kabinet met het pakket van 6 miljard euro aan structurele maatregelen voor volgend jaar voldaan aan de opdracht zoals de Europese Commissie die had gegeven. Er is nog steeds een tekort, dus we zijn er nog niet.'

Met de kritische analyse van de conceptbegrotingen hoopt Brussel een nieuwe schuldencrisis in de eurozone voorkomen. 'De adviezen van de commissie over de begrotingsplannen steunen de lidstaten van het eurogebied in hun streven naar een sterkere groei en duurzame overheidsfinanciën', stelde verantwoordelijk Europees Commissaris Olli Rehn.

De commissie wil op tijd kunnen ingrijpen, bijvoorbeeld als een land onvoldoende zijn tekort of overheidsschuld afbouwt. Maar de commissie kan een land ook dwingen meer hervormingen door te voeren om de economie of werkgelegenheid aan te zwengelen.

Brussel noemt het 'geruststellend' dat in geen enkele begroting ernstige tekortkomingen zijn ontdekt. Vier landen in de eurozone werden niet onderzocht, omdat zij onder een speciaal economisch steunprogramma vallen (Griekenland, Portugal, Cyprus, Ierland).


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel