Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Brussel: 3 procent is 3 procent

Home

Gijs Moes

Eurocommissaris Olli Rehn. © afp

Nederland moet het bezuinigingsbeleid 'vastberaden' doorzetten en zich houden aan de Europese afspraken over het begrotingstekort. Die ondubbelzinnige boodschap gaf Europees Commissaris Olli Rehn (economische zaken) gisteren in een korte verklaring.

"Geruchten over een versoepeling van de regels zijn ongefundeerd", aldus Rehn. Zijn woordvoerder bevestigde dat een maximaal begrotingstekort van 3 procent van het bruto nationaal product in 2013, zoals afgesproken met Brussel, vaststaat voor Nederland. Rehn kan boetes opleggen aan landen die zich niet aan de afspraken houden.

Verschillende media meldden eerder deze week - op basis van anonieme bronnen - dat Nederland een uitzonderingsbehandeling zou krijgen. Rehn maakt nu duidelijk dat die uitzondering er niet komt. Morgen presenteert hij nieuwe cijfers over de Europese economie en later deze maand volgen beleidsaanbevelingen voor iedere lidstaat van de EU, op basis van de plannen die eind vorige maand naar Brussel zijn gestuurd.

Veel economen vinden dat landen die er relatief goed voorstaan, zoals Nederland en Duitsland, juist meer moeten uitgeven om de economie draaiend te houden. Maar de eurolidstaten hebben in de afgelopen maanden uitdrukkelijk vastgelegd dat iedereen zich moet houden aan de regels uit het stabiliteitspact voor de euro, zoals het maximale tekort van 3 procent. Nederland behoorde in die debatten altijd tot de rechtlijnige landen.

"Het is van essentieel belang voor het vertrouwen in de Nederlandse economie dat het land de begrotingsdiscipline vastberaden volhoudt", aldus Rehn. De maatregelen en hervormingen die zijn afgesproken in het akkoord tussen de fracties van VVD, CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks en minister De Jager van financiën zijn volgens hem belangrijk voor de houdbaarheid van de Nederlandse overheidsfinanciën. "Ze zullen daarom moeten worden doorgevoerd."

Europarlementariërs van CDA en D66 zijn het eens met Rehn. "Het zou toch ook de wereld op z'n kop zijn als de commissie nu zegt dat die 3 procent in 2013 niet nodig is", aldus Corien Wortmann (CDA). "Dat zou een verkeerd signaal zijn en ook geen oplossing bieden." Wortmanns collega Sophie in 't Veld (D66) sluit zich daarbij aan.

Spanje, dat in een zware recessie zit, krijgt morgen wellicht wel iets meer ruimte om de financiën op orde te krijgen. De Spaanse regering moet strikt genomen volgend jaar ook op maximaal 3 procent tekort uitkomen, maar die opgave lijkt onmogelijk. De twee europarlementariërs vinden een uitzondering in dit geval acceptabel. "Spanje is een ander verhaal", zegt In 't Veld. "Het moet niet onredelijk zijn wat we van ze vragen."

PVV-leider Wilders reageerde via Twitter direct: "Brussel duwt ons bezuinigingen door de strot en Kunduz-coalitie buigt slaafs voor ongekozen EU-technocraten." Gevolgd door een oproep om de EU te verlaten.

Deel dit artikel