Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Brunswijk krijgt 8 jaar voor cocaïnesmokkel

Home

Van onze verslaggevers

Ronnie Brunswijk, de voormalige Surinaamse rebellenleider, is gisteren door de Haarlemse rechtbank veroordeeld tot acht jaar cel.

Volgens de rechtbank is bewezen dat Brunswijk het brein was achter drie cocaïnetransporten in 1996 en 1997, waarbij in totaal 61 kilo coke naar Nederland werd gesmokkeld.

Tegen Brunswijk was negen jaar geëist. De oud-leider van het Surinaamse junglecommando heeft altijd ontkend. ,,Ik heb niets te maken met die smokkel'', zei hij onlangs in een interview met de Haagse Courant.

Brunswijk zit naar eigen zeggen niet in de cocaïne-, maar in de houthandel. Toch werd hij in 1996 als opdrachtgever genoemd door een koerierster die in maart van dat jaar op Schiphol was gepakt met bijna 53 kilo coke in haar bagage.

Brunswijk was alleen maar charmant en behulpzaam, beweert hij zelf. Hoe kon hij weten dat de zware koffer die hij voor zijn niet onknappe medepassagier torste, vol zat met cocaïne?

Bij vluchten een jaar later werden nog 8 kilo en 250 gram cocaïne onderschept.

Voor die transporten, oordeelde de rechtbank, was Brunswijk verantwoordelijk. Dat hij 'anderen voor zich de kastanjes uit het vuur liet halen', woog voor de rechtbank mee in de strafmaat, evenals het feit dat Brunswijk getuigen naar zijn hand had proberen te zetten. ,,Hij heeft zijn kennelijke macht in Suriname gebruikt om de rechtsgang te beïnvloeden.''

De vrouw die in 1996 werd gepakt, wordt door justitie beschermd. Zij is bang voor represailles.

Diverse andere getuigen die een belastende verklaring over Brunswijk aflegden, zeiden zich ook bedreigd te voelen. Anderen werden onder druk gezet om juist ontlastende verklaringen over hem af te leggen, die stuk voor stuk rammelden.

Volgens de advocaat van Brunswijk, mr. D. Moszkowicz, is niet onomstotelijk vast komen te staan dat de voormalige rebellenleider achter de transporten zat. ,,Neem die vrouw'', zegt Moszkowicz, ,,die zei dat ze de koffer waar het spul in zat nooit eerder had gezien. Maar ze kon wel op verzoek van de douane het cijferslot openen.'' Moszkowicz gaat waarschijnlijk in beroep.

Vooraf was Brunswijk vrij nonchalant over de eis van negen jaar in verband met betrokkenheid in de drugshandel.

Tegen een Surinaamse journalist had hij nog verklaard dat volgens hem tijdens het proces wel zou blijken dat de getuigenissen tegen hem vals waren. Hij verwachtte dan ook te worden vrijgesproken. Nu de veroordeling er toch door is gekomen, blijkt Brunswijk chronisch onvindbaar.

Deel dit artikel