Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bruls in tranen om voordracht burgemeesterschap Nijmegen

Home

ANP

Hubert Bruls © anp

Een zeer geëmotioneerde Hubert Bruls noemde het vanochtend in Venlo een voorrecht en een eer om voorgedragen te zijn als burgemeester van Nijmegen. Bruls (CDA, 46) moest een gesprek met de pers zelfs even onderbreken, omdat hij tranen in zijn ogen kreeg en door emoties overmand werd.

'Ik heb hier 6,5 jaar met ziel en zaligheid gewerkt', zei Bruls, die het zichtbaar moeilijk had. 'Ik vind dit heel emotioneel.'

Over Nijmegen zei hij: 'Je hoeft er niet geboren te zijn om er zielsveel van te gaan houden'. Bruls heeft ruim 21 jaar in Nijmegen gewoond en was er een tijd lang wethouder. In 2005 werd hij burgemeester van Venlo. Hij verwacht half mei aan te treden in Nijmegen. Wel opent hij op 4 april nog de Floriade, samen met koningin Beatrix.

'Loyaliteitsconflict'
Bruls beloofde een burgemeester voor alle Nijmegenaren te zijn. 'Veel CDA'ers in de Venlose raad herinneren zich een burgemeester die hen goed van repliek heeft gediend en dat zal niet anders worden!'
De eerste grote uitdaging voor hem ziet Bruls in de voetbalwedstrijd VVV - NEC op 18 maart. 'Een loyaliteitsconflict dient zich aan', grapte Bruls.

Op de voordracht van de vertrouwenscommissie in Nijmegen stond PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma op de eerste plaats. Na urenlange debatten besloot de gemeenteraad toch CDA'er Bruls voor te dragen. De voordracht gaat als aanbeveling naar de minister van Binnenlandse Zaken. Deze volgt in beginsel de aanbeveling van de raad in zijn voordracht aan de koningin. Na ondertekening van het Koninklijk Besluit is de benoeming een feit.

Deel dit artikel