Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bruisende Johannes Passion

Home

Peter van der Lint

Marc Minkowski - Bach, Johannes Passion © Trouw
Recensie

Marc Minkowski
Bach, Johannes Passion (Erato)
****

De Johannes Passion was het eerste grote werk dat Bach als cantor in Leipzig produceerde. Het werd uitgevoerd op (Goede Vrijdag) 7 april 1724 in de Nikolaikirche. Dat is dus vandaag precies 293 jaar geleden. En ze zullen zich rot geschrokken zijn daar in die kerk in Leipzig. De kerkelijke autoriteiten hadden Bach nog zo opgedragen zich verre van ‘theatrale’ muziek te houden en dan komt hij met een dergelijk dramatisch werk. 

Lees verder na de advertentie
Minkowski pookt zijn solisten in de volkskoren lekker op en de uitvoeringen ervan zijn virtuoos en spatgelijk

Het flitsende koor ‘Lasset uns den nicht zertheilen’ is bijvoorbeeld duizendmaal theatraler dan menige opera uit die tijd. Marc Minkowski, die ooit fagot speelde in Philippe Herreweghe’s opname van de Johannes Passion, gaat dat theatrale niet uit de weg. Integendeel. Met negen solozangers, die allemaal hun sporen in de opera verdiend hebben, komt hij tot een lezing die aan alle kanten leeft en bruist.

De negen zingen zowel de koren, koralen als de aria’s, waardoor iedereen een eigen solo krijgt. Zo mag Lenneke Ruiten de ‘Zerfliesse, mein Herz’-aria zingen en dat doet ze prachtig, met schokjes op de lange o van ‘Tod’. Minkowski pookt zijn solisten in de volkskoren lekker op en de uitvoeringen ervan zijn virtuoos en spatgelijk. Lothar Odinius is de mooie evangelist en Christian Immler de Christus; beiden mogen ook een aria zingen. Met zijn Musiciens du Louvre kan Minkowski lezen en schrijven.

Deel dit artikel

Minkowski pookt zijn solisten in de volkskoren lekker op en de uitvoeringen ervan zijn virtuoos en spatgelijk