Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bronckhorst in beroep tegen uitspraak 4 mei

Home

Burgemeester Henk Aalderink van de gemeente Bronckhorst. © anp

De gemeente Bronckhorst gaat definitief in hoger beroep tegen de uitspraak van de bestuursrechter in Zutphen over de dodenherdenking in Vorden op 4 mei. De rechter verbood toen de gemeente en burgemeester Henk Aalderink persoonlijk om in Vorden begraven Duitse soldaten een plek te geven tijdens de herdenking, omdat daardoor de gevoelens van anderen gekwetst konden worden.

Aalderink kondigde de juridische vervolgstap al aan, maar heeft eerst advies gevraagd bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Die hebben aangedrongen op een beroep, aldus Bronckhorst, omdat het ook voor andere gemeenten belangrijk is om antwoord te krijgen op de vraag in hoeverre een rechter zich met gemeentezaken mag bemoeien.

Bronckhorst wilde voor het eerst de Duitse oorlogsgraven bij de Dodenherdenking betrekken. De splintergroepering Federatief Joods Nederland spande daartegen een procedure aan omdat het herdenken van Duitse doden 'grievend en kwetsend' zou zijn. De Zutphense gedingrechter was dat met de eisers eens. Hij vond ook het risico te groot dat mensen ongewild eer zouden betonen aan de omgekomen Duitsers, doordat ze zonder na te denken achter de burgemeester aan zouden lopen op de begraafplaats.

Deel dit artikel