Bron asbestbesmetting donderdag bekend

home

© anp
Update

De gemeente Utrecht en woningcorporatie Mitros maken donderdag bekend welke bron is gevonden voor de asbestbesmetting in een deel van de wijk Kanaleneiland. Op dit moment heeft een laatste analyse van de onderzoeksresultaten plaats.

Dat heeft de gemeente dinsdag aan de betrokken bewoners van vier straten laten weten. De bewoners moesten in juli hun huizen verlaten, toen bleek dat er in vijf huizen asbestdeeltjes waren neergedwarreld. Inmiddels zijn de meeste bewoners weer thuis, maar voor sommigen gaat de tijdelijke verhuizing nog even duren.

Volgens de asbestsaneerder die Mitros had ingehuurd voor de renovatie van flats in Kanaleneiland, zijn de asbestdeeltjes vrijgekomen toen er een dakrand met spuitasbest werd doorgezaagd. Het was niet bekend dat er in die dakranden asbest was verwerkt. Maar in de afgelopen weken circuleerden er veel verhalen dat het asbest al veel langer rondgedwarreld zou hebben. Daarom is daar apart onderzoek naar gedaan door onder andere TNO.

De bewoners van drie geëvacueerde straten zijn allemaal weer thuis. Mitros heeft alle ramen laten wassen. Snoeien van openbaar groen is niet nodig, want buiten is nergens asbest gevonden. Op verzoek van bewoners wil de corporatie wel laten snoeien.

De bewoners van 19 huizen in de Stanleylaan horen deze week welke huisraad schoongemaakt moet worden. Zodra de corporatie met alle betrokkenen heeft gesproken, start een schoonmaakoperatie. Pas daarna kan besloten worden wanneer de laatste evacués naar huis mogen.

De gemeente raadt deze bewoners dringend af om tussentijds spullen uit huis te gaan halen. In sommige portieken ligt namelijk asbest en als daar wordt gelopen, wordt die asbest weer verspreid. 'Dan moeten we opnieuw onderzoek laten doen', aldus de gemeente.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie