Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Broers De Nooijer blijven Sparta trouw na superbod

Home

ERIC HORNSTRA

ROTTERDAM - Op Spangen heerst weer rust. Een parade van - al dan niet betrouwbare - spelersmakelaars door de poorten van het Kasteel is zinloos geworden nu Sparta orde op zaken heeft gesteld. Door de handtekeningen die Dennis en Gérard de Nooijer gisteren onder een vierjarig contract - met een optie voor een extra seizoen - zetten, zijn de ambities van Sparta op langere termijn gewaarborgd.

Ambitie spreekt op het eerste gezicht niet uit de keuze van Dennis de Nooijer. De spits kon zo ongeveer in heel Europa terecht (“Elke keer als ik de krant opensloeg, dacht ik: 'Hé, er is weer een club' ”), maar besloot op het eigen, vertrouwde honk te blijven. De aanvaller denkt dat Sparta blijvend een strijd om de topplaatsen kan leveren. “Natuurlijk heb ik sportieve voorwaarden gesteld. De plannen van het bestuur komen aardig in mijn richting. Sparta speelt blijvend voor Europees voetbal. Wat moet ik dan met buitenlandse middenmoters? Bovendien kunnen Gérard en ik na onze carrière rekenen op een goede baan bij Kappa, dat is een prettige zekerheid. Sparta komt mij het beste uit, zo simpel ligt het.” Trainer Henk ten Cate voegt daar een niet onbelangrijk element aan toe. “Dennis en Gérard blijven graag bij elkaar. Ze zullen het ontkennen, maar ik houd het erop dat dat vooruitzicht de grootste drijfveer was.”

Ten Cate kan weer normaal aan het werk. Hij inventariseerde al in december de manco's en legde het bestuur een aantal adviezen voor. Vooral de lange reeks aflopende contracten - zeventien spelers mochten zonder vergoeding weg - vormde sportief een regelrechte bedreiging. De leiding reageerde zoals dat bij Sparta al jaren de gewoonte is. De verkennende gesprekken met de selectie leidden slechts in een enkel geval tot een concrete aanbieding en de in het vooruitzicht gestelde salarissen waren, ook al geheel in de Sparta-traditie, benedenmodaal. Het gemopper in de spelersgroep was navenant. Fortes, Metgod, Veldman en Dennis de Nooijer - toch niet de minsten - spraken hardop hun verbazing uit over het gebrek aan daadkracht.

Sparta is net op tijd tot bezinning gekomen. De voorheen feodale structuur maakt eindelijk plaats voor een nieuwe zakelijkheid. Waar vroeger beleidszaken in kleine kring werden bedisseld, vindt nu topoverleg plaats met krachtige geldschieters. Voorzitter Peter van der Burg kwam er gisteren rond voor uit: Sparta had nooit op eigen kracht de tweeling kunnen behouden. Trainers en scouts liepen de deur plat, de clubs die interesse toonden waren òf van sportief topkaliber (Celtic, Benfica, Feyenoord en Ajax werden in verband gebracht met aanvaller Dennis) òf hadden een surplus aan kapitaal (Arminia Bielefeld wilde Gérard) achter de hand.

Door de komst van een nieuwe hoofdsponsor (Goudse Verzekeringen) en een snelle deal met Pon VW, Ballast Nedam en Kappa zit de subtopper aanzienlijk ruimer in de slappe was. Vooral door toedoen van de kledingsponsor heeft Sparta de dreigende leegloop een halt kunnen toeroepen. Over de hoogte van zijn jaarsalaris wil Dennis de Nooijer uiteraard geen mededeling doen. Op de vraag 'Is het een bedrag met zes nullen?', is zijn reactie: 'Misschien'. De glimlach die zijn antwoord vergezelt, is echter veelbetekenend.

Morele overwinning

Ten Cate noemt het verlengde samenzijn met de broers De Nooijer een morele overwinning. Wat zich de afgelopen maand rond het Kasteel heeft afgespeeld, vindt de trainer onfris. Hij gruwt van de machtspositie van de spelersvakbond: “Ik krijg zo langzamerhand de indruk dat de VVCS bepaalt wie waar speelt.” Vooral de werkwijze van Peter Gerards is in Rotterdam slecht gevallen. Arminia Bielefeld houdt vol dat er met Gérard de Nooijer een bindende mondelinge afspraak ligt, de speler in kwestie houdt het erop dat Gerards een aantal zaken verkeerd voorgesteld heeft. De tweeling wil nog niet niet in details treden over de praktijken van de spelersbegeleider. “Onze naam is bezoedeld, maar onze advocaat vindt het raadzaam voorlopig te zwijgen. Het 'verhaal Gerards' zal op een later moment op een goede manier gebracht worden”, aldus Dennis de Nooijer. Het bestuur ligt niet wakker van een eventuele Duitse claim. Voorzitter Peter van der Burg hecht geloof aan de woorden van Gérard (“Ik heb geen contract”) en wijst op de FIFA-regels: “Een club die zaken wil doen, dient contact met ons op te nemen. Dat is niet gebeurd.”

Ook zaakwaarnemer Cor Coster is op Spangen niet langer een graag geziene gast. Ten Cate: “Hij brengt Ali El Kattabi, een van onze jonge talenten, al een tijd het hoofd op hol, zonder aan zijn privébelang te denken. Wat moet El Kattabi nu in Heerenveen? Die club heeft al veel te veel aanvallers. Romeo Wouden bijvoorbeeld kan bij elke club onder de top-drie onmiddellijk aan de slag, maar zit daar wèl op de bank. Dan denk ik 'laat zo'n jongen bij Sparta rustig verder groeien'.”

De Rotterdamse club zal in ieder geval op twee plaatsen een aderlating ondergaan. Carlos Fortes is in gesprek met PSV. Voor een vervanging van de linkerspits denkt Ten Cate uit het eigen arsenaal te kunnen putten. Moeilijker wordt het een alternatief te vinden voor John Veldman, die volgende week een overeenkomst met Ajax aangaat. Toch kan Ten Cate vrede hebben met die overgang: “Een speler van het type Veldman zullen we op eigen bodem niet vinden. Hij is een van de beste drie verdedigers van Nederland. Ik ben er heilig van overtuigd, dat hij de eerstvolgende international is. Sparta mag er trots op zijn dat het jongens uit de eigen opleiding naar zulke Europese topclubs ziet vertrekken.”

Deel dit artikel