Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Britten willen 'Eén wet voor iedereen'

Home

Van onze redactie buitenland

Britse mensenrechtenactivisten hebben het zestigjarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens vandaag aangegrepen voor een campagne tegen de sharia-rechtbanken in Groot-Brittannië.

De actie ’Eén wet voor iedereen’ start vanmiddag bij het Britse parlement. Volgens organisator Maryam Namazie zijn de regels uit de sharia - op de Koran gestoelde wetgeving - discriminerend en onrechtvaardig, met name voor kinderen en vrouwen. „Rechten en rechtvaardigheid zijn bedoeld voor mensen, niet voor religies en culturen”, aldus Namazie.

In Groot-Brittannië bestaat al sinds 1982 een shariaraad die scheidingszaken en familierechtszaken afhandelen. Moslimorganisaties zouden het islamitisch recht graag inpassen in het Britse recht. Critici menen dat dit een doos van Pandora kan openen. De actie tegen sharia-rechtsspraak heeft een internationaal steuncomité, waar onder anderen Ayaan Hirsi Ali in zit.

Mensenrechtendag wordt in Nederland verder op diverse plekken gevierd. Zo reikt minister Verhagen (buitenlandse zaken) de eerste Mensenrechtentulp uit, aan de Congolese activiste Justine Masika Bihamba die al jaren strijdt tegen de vele verkrachtingen in Congo.

In het Vredespaleis in Den Haag ondertekenen vandaag tien religieuze leiders een verklaring waarmee ze hun geloof in de mensenrechten kracht bij willen zetten.

Lees verder na de advertentie
Foto van een sharia-rechtbank (AP)

Deel dit artikel