Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Britten heffen enige verbod op godslasterlijke film na 23 jaar op

Home

Redactie / AP

© ANP

De film Visions of Ecstasy mag eindelijk worden vertoond in Groot-Brittannië. De experimentele korte film werd 23 jaar geleden in de ban gedaan vanwege het vermeende godslasterlijke karakter van de film. Het was de enige film die ooit om die reden werd verboden.

Visions of Ecstasy kreeg vandaag van de British Board of Film Classification (BBFC), vergelijkbaar met de Nederlandse Kijkwijzer, een keuring voor 18 jaar en ouder. In 1989 oordeelde de BBFC nog dat een scène in de film waarin de Spaanse heilige Theresia van Avila Jezus aan het kruis verleidt, neerkwam op godslastering. De film kreeg daarom dat jaar geen goedkeuring en mocht niet worden verspreid.

Europees Hof

De film werd aangegrepen door voorvechters van de vrijheid van meningsuiting. Regisseur Nigel Wingrove voerde een juridische strijd die hem naar het Europees Hof voor de Mensenrechten zou brengen, maar ook daar kreeg hij nul op het rekest.

De 54-jarige regisseur is blij dat zijn film nu eindelijk is goedgekeurd. 'Deze film had nooit verboden moeten worden, niemand in de kerk vond de film godslasterlijk.'Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie