Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Britse bank HSBC verdacht van witwassen drugsgeld

Home

Ellen Provoost

© epa

De Amerikaanse justitie onderzoekt of de Britse zakenbank HSBC geld van Mexicaanse drugskartels heeft witgewassen. Ook bestaat het vermoeden dat de bank geld heeft overgemaakt naar banken in Saudi-Arabië die banden met terroristen hebben. Dat heeft de Amerikaanse krant The New York Times vandaag gemeld op gezag van ambtenaren van de federale overheid.

De justitie onderzoekt ook of de bank inbreuk heeft gemaakt op de economische sancties tegen landen als Iran, Soedan en Noord-Korea. De zwaarte van de beschuldigingen kan er volgens de krant toe leiden dat HSBC zeker 1 miljard dollar moet betalen voor een schikking met de Amerikaanse autoriteiten. Eerder heeft de bank al eens 700 miljoen op tafel gelegd om mogelijke boetes te voorkomen.

Een woordvoerder van HSBC zei dat de justitie niet de medeplichtigheid van de bank aan witwassen van zwart geld onderzoekt. Het gaat volgens hem veel meer om een verschil van mening tussen de autoriteiten en de bank over de eisen waaraan de bank moet voldoen. HSBC deed de Amerikaanse justitie in juli een handreiking in de hoop in september een schikking te kunnen treffen, maar de kans dat zo'n overeenkomst in de komende weken tot stand komt, wordt in regeringskringen uiterst klein geacht.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie