Britse artsen willen roken in auto verbieden

home

Redactie

© Thinkstock

De Britse artsenorganisatie BMA wil een wettelijk verbod op roken in de auto. Ze doen hun oproep nadat ze de risico's ervan hebben onderzocht. Daaruit blijkt dat de giftige stoffen waaraan mensen in een auto met een rokende inzittende worden blootgesteld, tot 23 keer hoger liggen dan in een rokerige bar.

Andere belanghebbenden vinden een verbod te ver gaan, maar zeggen dat er andere mogelijkheden zijn om het roken in de auto aan banden te leggen. Daarbij zou het kunnen gaan om een bewustwordingscampagne in de media. Die is onlangs van start gegaan in Wales, waar de komende drie jaar wordt gekeken of het een effectief middel is.

Unicum
Een wettelijk verbod op roken in auto's zou een unicum zijn. In delen van Canada, Australië en de Verenigde Staten zijn wel wetten van kracht die het roken in de nabijheid van kinderen aan banden leggen. Volgens de Britse artsenorganisatie is een algeheel verbod voor de politie makkelijker te handhaven en zou het ook de afleiding tegengaan die bestuurders ondervinden bij het roken van een sigaret.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie