Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Breukink nieuwe leider Raboploeg

Home

van onze verslaggever

AMSTERDAM - Erik Breukink wordt de nieuwe ploegleider van de Rabobank-wielerploeg. Theo de Rooij schuift door naar de functie van manager, als opvolger van de vorige maand vertrokken Jan Raas.

De betrokkenen willen nog geen officiële mededelingen doen, maar Breukink laat zelf weinig te raden over. ,,We hebben afgesproken tot woensdag niets te zeggen.'' Rabobank houdt morgen in Hilversum een teampresentatie.

Breukink (39) stopte eind 1997 met wielrennen en was de laatste jaren tv-commentator en columnist. Hij zal samen met Adrie van Houwelingen en Frans Maassen leiding gaan geven aan het profteam.

De wijzigingen in de technische leiding van de ploeg zijn op voorspraak van de sponsor doorgevoerd. Rabobank gaf dit najaar te kennen niet tevreden te zijn over de prestaties en de werkwijze van Jan Raas. De Zeeuw had een zeer stroeve relatie met de pers.

Raas zou bovendien te weinig voeling hebben met de internationale wielerwereld om een geslaagd transferbeleid te voeren. Over een andere invulling van zijn bevoegdheden en het pr-beleid viel met hem niet te praten.

Na zijn vertrek werd De Rooij benoemd tot interim-manager. Vanaf het eerste moment gaf hij te kennen die functie ook in de toekomst te ambiëren. De Rooij heeft een heao-diploma op zak, spreekt alle talen die in het wielrennen van belang zijn, en heeft in zijn jaren als ploegleider veel contacten in het peloton opgebouwd. Met hem aan het roer krijgt Rabobank een opener imago dan met de vaak nukkige en onzichtbare Raas.

De Rooij stopte in 1990 met wielrennen en werd twee jaar later ploegleider onder Peter Post. Na vier jaar kwam hij in dienst van Raas. De Rooij denkt als manager het gezicht van de ploeg meer vorm te kunnen geven.

,,Je bent meer gezichtsbepalend, maar ook cultuurbepalend. De bestaande cultuur van de ploeg zal niet veranderen. Mijn stijl zal wel anders zijn dan die van Jan. Maar ik ben en blijf een teamspeler.''

Een positievere beeldvorming speelt ongetwijfeld ook een belangrijke rol bij de aanstelling van Breukink. De zoon van de voormalig directeur van de Gazellefabriek heeft als renner altijd een onberispelijk imago gehad. Hij onderhoudt goede contacten met de media en heeft in de wielerwereld weinig vijanden.

Breukink was tussen 1985 en 1997 beroepsrenner bij Panasonic, PDM, ONCE en Rabobank. In de Ronde van Italië van 1988 won hij in een verschrikkelijke sneeuwstorm de etappe over de beruchte Col Gavia.

In 1990 werd hij derde in de Tour de France, een jaar later won hij in die ronde drie tijdritten. In totaal stond hij elf keer aan de start in de Tour. Hij droeg de roze en gele trui en boekte in totaal 63 profzeges.

De Rabo-renners zijn niet gekend in de personele mutaties in de leiding. Op het trainingskamp in Spanje werd hen afgelopen week alleen verteld dat er een nieuwe ploegleider op komst was. ,,Dat was goed nieuws'', zegt Erik Dekker, ,,want dat betekent dat Theo manager wordt. Met hem weten we waar we aan toe zijn. Dat is voor ons beter dan een onbekende aan het roer.''

Officieel hebben de renners niets gehoord over Breukink. Dekker: ,,Maar het zou geen onlogische keus zijn. Het moest iemand met een naam worden. Erik heeft natuurlijk wel wat bagage en uitstraling. Imago ja, dat is belangrijk, want bij mijn weten is het Rabobank niet om naamsbekendheid te doen.''

Deel dit artikel