Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Breivik is niet gek. Wel gek. Niet gek. Of toch wel?

Home

ERIC FOKKE | OSLO

Advocaat massamoordenaar lokt debat onder juristen uit

Anders Behring Breivik, de man die 69 jongeren doodschoot en een bom plantte in het bestuurlijke hart van Noorwegen, is krankzinnig. Dat zegt althans zijn advocaat, Geir Lippestad. In Noorwegen en daarbuiten heeft die publiek geuite mening van de advocaat geleid tot een debat over de vraag of Breivik echt krankzinnig is, en of de advocaat zoiets mag zeggen.

Persbureau AP citeerde professor Tarjei Rygnestad, baas van de Noorse forensische commissie die over enkele maanden het rapport zal beoordelen dat twee psychiaters moeten uitbrengen over de psychische toestand van de massamoordenaar. Rygnestad zou gezegd hebben dat hij het niet aannemelijk acht dat Breivik 'psychotisch' was.

Arvid Sjodin, advocaat in het Noorse Stavanger, zegt desgevraagd: "Ik vind het nog veel gekker dat de voorzitter van de commissie die over enkele maanden het psychiatrisch onderzoek naar Breivik moet evalueren, nu al zegt dat die man niet gek is."

Gevraagd om commentaar zegt Rygnestad nu: "Mijn woorden zijn niet goed geïnterpreteerd." Advocaat Lippestad is niet bereikbaar voor commentaar.

Lippestad was vooral bezig met familie- en erfrecht toen hij zo'n tien jaar geleden plots landelijk in de schijnwerpers kwam als advocaat van Ole Nicolai Kvisler. De man had een 15-jarige jongen vermoord, puur om diens donkere huidskleur. De moord bracht indertijd heel wat Noren op straat om hun afschuw te uiten. Lippestad verdween daarna voor jaren uit de media, tot Breivik hem anderhalve week geleden vroeg als advocaat. Lippestad, zelf lid van de Arbeiderspartij waarvan Breivik zoveel jongeren vermoordde, zei dat hij had getwijfeld maar de klus toch aanvaardde. "Het is een belangrijk principe dat iedereen het recht heeft op verdediging".

Opnieuw is Lippestad (1964) dus een veel besproken Noor. De dames op de website Din Baby zijn het er over eens dat de kalende, kort geschoren advocaat een sexy verschijning is.

Op andere sites oogst hij minder lof. Het geeft geen pas je cliënt gek te verklaren, als die het daar zelf totaal niet mee eens is, vinden sommige juristen. De Noorse top-advocaat Erling Lyngtveit spreekt Lippestad regelmatig. "Een zeer professionele advocaat", zegt hij desgevraagd. "Ik begrijp de discussie onder collega's. Maar dit is een zeer beladen, moeilijke zaak. Lippestad moet een cliënt verdedigen en met de media praten, hij loopt constant op het randje. Maar ik vind niet dat hij te veel heeft gezegd."

Daar is collega Arvid Sjodin in Stavanger het mee eens. "Hij zal menen dat dit het beste voor zijn cliënt is. Als die gek verklaard wordt, krijgt hij hulp. Mensen vinden hem nu een monster. Als je daar een gek van weet te maken, zou dat nog een excuus zijn. Ik denk dat het strategie is van Lippestad."

Sjodin zelf denkt niet dat Breivik gek is. "Hij stond voor een 11-jarig jongetje, dat hem vertelde dat hij net zijn vader had doodgeschoten. Het jongetje vroeg Breivik niet op hem te schieten. Breivik spaarde hem. Hij was kennelijk tot nadenken in staat. Je kunt wel gek zijn in wat je denkt, maar dat wil nog niet zeggen dat je gek bent."

Lippestad heeft in de media laten weten dat Breivik zelf vindt dat hem niets mankeert. Hij wil nu echter onderzocht worden door Japanse psychiaters, omdat die anders tegen het begrip 'eer' zouden aankijken dan Europeanen en hem beter zouden begrijpen.

Deel dit artikel