Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Breivik had grote afkeer van de multiculturele samenleving

Home

Stephanie Engel

Een foto van Anders Breivik op de Noorse televisie. © reuters

Anders Behring Breivik, de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van 92 mensen in Noorwegen, hield op internet blogs bij waarin hij de multiculturele samenleving en de islam scherp veroordeelde. Ook was hij lid van een Noorse anti-immigratie partij.

De 32-jarige Breivik liet vooral van zich horen op de website www.document.no, een website die naar eigen zeggen kritisch kijkt naar de islam.

Reacties
In de afgelopen twee jaar schreef hij diverse reacties op artikelen waarin hij het Europese beleid, dat er op gericht zou zijn om culturen van diverse ethische groepen te huisvesten, verfoeide. Maar ook de islam nam hij onder vuur.

"Sinds wanneer is het multiculturisme geen ideologie meer dat ontworpen is om de Europese cultuur, tradities, identiteit en naties te ontwrichten?", schreef Breivik op 2 februari vorig jaar.

Ruim twee weken later, op 16 februari, schrijft hij: "Volgens twee onderzoeken steunt 13 procent van de Britse jeugd, in de leeftijd van 15 tot 25 jaar, de al Qaeda-ideologie."

Onopvallend en onrealistisch
Nina Hjerpset-Ostlie, een journalist die voor document.no schreef, zei tegen persbureau Reuters dat ze Breivik tijdens een bijeenkomst in 2009 had ontmoet. Hij zag de website als een manier om tegenwicht te bieden aan de in zijn ogen heerszuchtige multiculturele ontwikkelingen.

Over Breivik's gedrag zei de journaliste: "Het enige dat ons opviel aan hem was dat hij heel gewoon was en dat hij enkele ideeën had voor de marketing van onze website die totaal onrealistisch waren." Breivik was vooral in 2009 zeer actief op de website. In 2010 namen het aantal reacties op de site af.

Geen uitgesproken politieke mening
Breivik was enkele jaren lid van de Vooruitgangspartij - Fremskrittspartiet -, een Noorse conservatief-liberale politieke partij die pleit voor een strengere immigratiepolitiek. De centrum-linkse regering, daarentegen, ziet meer in een multiculturele samenleving.

De 32-jarige schutter was twee jaar lid van de partij, van 2004 tot 2006. Ook was hij vanaf 1997 tot 2006 lid van de jongerentak van de Vooruitgangspartij.

Volgens een lokale politicus van de partij, de 33-jarige Joeran Kallmyr, was Breivik geen opvallende verschijning. "Hij leek me een bescheiden iemand. Hij was goed gekleed en het leek er op dat hij goed opgeleid was. Ik kan me niets bijzonders over hem herinneren, ook niet of hij een uitgesproken politieke mening had. Hij was niet echt iemand die deel nam aan de politieke discussie."

PVV
Breivik schreef ook eens dat hij PVV-leider Geert Wilders bewonderde. Hij noemde de partij 'de enige echte conservatieve partij die er bestaat'. Wilders zelf veroordeelde de aanslag via Twitter.

"Vreselijke aanslag in Oslo, zoveel onschuldige slachtoffers van gewelddadige, zieke geest. PVV rouwt mee met nabestaanden en Noorse volk", aldus Wilders via Twitter.

Politie
De Noorse politie, die de schutter direct na het bloedbad op het eiland Utøya arresteerde, zei zaterdag dat er in de teksten, die Breivik op internet plaatste, geen  aanwijzingen waren voor gewelddadige acties. Ook was hij niet eerder veroordeeld.

Over de motieven voor de bloedige daden van Breivik  heeft de politie nog niets naar buiten gebracht. Wel werd zaterdag bekend dat de man heeft toegegeven dat hij verantwoordelijk is voor de schietpartij en de bomaanslag.

De politie omschreef Breivik eerder als een christelijke fundamentalist. Ook werd hij een rechtsextremist genoemd.

> Wat er allemaal op het web te vinden is over Breivik en Utoya

Deel dit artikel