Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Breezers hebben het in Europa verbruid

Home

Van onze redactie economie

NIEUWEGEIN - Het alcoholgebruik onder Europese jongeren is de afgelopen jaren fors toegenomen. De oorzaak wordt vaak gezocht bij de mix-drankjes, zoals de Bacardi Breezer. In navolging van Frankrijk wil Duitsland een hoge strafaccijns op deze producten invoeren. In Nederland zal dit evenwel niet gebeuren.

Het probleem dat overheden hebben met drankjes als de Breezers is de smaak. Omdat het wegdrinkt als limonade is de kennismaking van de jeugd met alcohol een stuk prettiger geworden. Voor de introductie van de drankjes in 1997 was de eerste ervaring met alcohol bitter. Het eerste biertje wordt meestal als vies ervaren, laat staan zware alcoholische dranken. Volgens Wim van Dalen, directeur van de Stichting Alcoholpreventie (Stap), is die ervaring geheel veranderd: ,,De industrie heeft alle bittere barrières weggenomen.''

Begin deze week liet de Duitse staatssecretaris voor verslavingszaken Marion Caspers-Merk weten dat Duitsland een hoge strafaccijns wil heffen op Breezers. Zo denkt zij de alcoholconsumptie door jongeren te beperken.

Daarmee volgt de Duitse overheid het voorbeeld van haar Franse collega. In dit land werd in 1997 door het heffen van extra btw de prijs van het mixdrankje verdubbeld. Hierdoor zakte de markt voor Breezers in elkaar.

De vraag is of hiermee het probleem verholpen is. Volgens Hans Krosse, directeur van het Nederlands Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ), is dit niet het geval. ,,De jeugd schakelt heel snel over tussen de verschillende alcoholische dranken. Als je alleen de accijnzen op deze producten verhoogt, verschuif je het probleem'', verklaart Krosse.

Daarnaast is een dergelijke maatregel in Nederland wettelijk niet haalbaar. ,,Je hebt het dan over productdiscriminatie, iets wat in dit land verboden is'', zegt Krosse.

Om het alcoholgebruik onder de Nederlandse jeugd te beperken, pleit Hans Krosse dan ook voor een accijnsverhoging op alle sterke alcoholische dranken. Een dergelijke heffing lijkt noodzakelijk.

Recent onderzoek onder Nederlandse jongeren uitgevoerd door het NIGZ geeft namelijk aan dat maar liefst twintig procent van de jongens en elf procent van de meisjes tussen de vijftien en vijfentwintig jaar meer drinkt dan verantwoord is voor hun gezondheid. ,,We hebben het plan voor een algehele accijnsverhoging dit jaar tijdens de begroting voorgesteld, maar politiek stuitte het op te veel weerstand'', aldus Krosse.

Om een beter inzicht te krijgen in wat de Nederlandse jeugd precies drinkt, begint het instituut volgende week met een nieuw onderzoek. De resultaten worden begin 2004 verwacht.

Deel dit artikel