Brazilië toneel van massale 'mars voor Jezus'

home

Robin de Wever

© ap

Autoriteiten spreken van een miljoen deelnemers, een peilbureau houdt het op 335 duizend. De 'mars voor Jezus' die afgelopen zaterdag in de Braziliaanse stad Sao Paulo plaatsvond, bewijst in ieder geval dat de katholieke kerk in Zuid-Amerika stevige concurrentie heeft.

© ap

Terwijl de mensenmassa's zich zaterdag door het centrum van de stad bewogen, sprak de organisatie van het grootste christelijke evenement ter wereld'. De mars was volgens de organisatie 'een uiting van de Heilige Geest' die 'de opmars van het evangelie' in het land illustreert.

De jaarlijkse bijeenkomst komt voort uit een initiatief van Britse evangelicale leiders. Sinds vijfentwintig jaar organiseren pinksterbewegingen en evangelicale kerken in een aantal landen marsen die 'Jezus groot moeten maken'.

De Braziliaanse editie valt op door zijn indrukwekkende omvang. De eerste editie (1993) was onder meer bedoeld als tegenwicht voor de evenzeer massale Gay Pride.

Onstuimige groei
De pinksterbeweging en evangelicale kerken groeien in Brazilië al jaren onstuimig. Uit een vorige maand gepubliceerd onderzoek blijkt dat in 2010 iets meer dan 22 procent van de Brazilianen zich 'protestantse evangelicaal' noemde. Rond de eeuwwisseling was dat nog 15,4 procent.

Die groei lijkt ten koste te gaan van de rooms-katholieke kerk. In 1970 noemde 92 procent zich katholiek, in 2000 was dat 74 procent en in 2010 iets minder dan 65 procent. Ook het grootste katholieke land ter wereld lijkt niet immuun voor de opmars van 'charismatische' christendom, dat de nadruk legt op de persoonlijke ervaring van Gods geest.

Noot van de redactie: dit bericht sprak eerst van een miljoen deelnemers. Die schatting, afkomstig van de politie van Sao Paulo, wordt echter betwist door peilbureau Datafolha. Er zouden 'slechts' 335 duizend mensen hebben deelgenomen.

Bekijk ook de fotoreportage over de 'mars voor Jezus'

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie