Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Brazilië imponeert weer niet

Home

Henk Hoijtink

De riante cijfers van Brazilië tot dusverre verhullen vele tekortkomingen in het onsamenhangende en trage samenspel. Dat zagen gisteren in Kobe ook de Engelsen, die de Brazilianen vrijdag in de kwartfinale treffen.

KOBE - Het wereldkampioenschap begint onderhand zwaar te lijden onder een overvloed aan verrassingen en de kanshebbers -op papier dan- die nog resteren, gedragen zich in het vervolg op de eerste ronde niet naar hun status. Na Spanje verschafte gisteren ook Brazilië zich met een schraal optreden toegang tot de kwartfinale.

De technische gaven van Rivaldo en de doelgerichtheid van Ronaldo bezorgden de Brazilianen een 2-0 zege op België, hun vierde reeds in het toernooi. De riante cijfers, een honderd-procentscore en dertien doelpunten voor, verhullen voorlopig echter vele tekortkomingen, vooral in het onsamenhangende en trage Braziliaanse samenspel.

De Engelsen Beckham en Scholes zullen op de eretribune van het stadion in Kobe niet onder de indruk zijn geraakt van de Brazilianen, die ze vrijdag treffen. In Shizuoka staat dan zowaar plotseling een klassieker in het mondiale voetbal op het programma, een welkome afwisseling in dit WK van de bizarre wendingen.

Het doen van voorspellingen is hachelijk, zeker dezer dagen in Azië. Maar als één ploeg in dit onpeilbare evenement in staat moet worden geacht om Brazilië te ontmaskeren, dan is het toch de Engelse wel, vooral vanwege het hechte geraamte ervan.

De Brazilianen beschikken daar juist niet over, maar dat deerde hen niet in hun mager bezette poule in de eerste ronde. Veelal op zichzelf staande kunstzinnigheden volstonden, en gisteren was het niet anders. De Zuid-Amerikanen, die zoals vaker een te hoge dunk van zichzelf hebben, werden (nog) niet gestraft voor hun hautaine, soms zelfs onverschillige houding.

België verweerde zich tegen de gereputeerde opponent naar behoren en verdienstelijk. Na een turbulente campagne -onderhuids althans, met voortdurende wrijvingen tussen de Belgische pers en bondscoach Robert Waseige- namen de Belgen waardig afscheid, met een gezien hun bescheiden mogelijkheden alleszins aanvaardbaar rapport.

In cijfermatig opzicht is er toch weinig aan te merken op het regime van Waseige, die de Rode Duivels gisteren voor de laatste maal bij de hand nam. Hij wordt weer clubtrainer, bij Standard Luik. Het was in Kobe ook de laatste interland van de Belgische aanvoerder Wilmots, aan wie een gepast geschenk werd ontnomen.

Tien minuten voor de pauze kopte de wilskrachtige Belg de bal op reglementaire wijze in het Braziliaanse doel, maar de Jamaicaanse scheidsrechter Prendergast keurde de treffer af. Wilmots zou Roque Junior hebben geduwd. Het was al de tweede keer dit toernooi dat de Brazilianen op arbitrale hulp mochten rekenen. In de eerste ronde, tegen Turkije, was de Zuid-Koreaan Kim Young Joo hen welgezind geweest.

Zo is ook het geluk voorlopig op de hand van een ploeg die aantoont dat de vele haperingen in het voortraject niet op toeval berustten. Zes nederlagen leed Brazilië in de kwalificatiereeks, die coach Emerson Leao een jaar geleden de kop kostte.

Hij werd opgevolgd door Luiz Felipe Scolari, van wie wordt verwacht dat hij Brazilië weer de gekende grandeur verschaft. Scolari, die clubsuccessen vierde met Palmeiras en Gremio, staat in eigen land te boek als een harde coach, die discipline hoog in het vaandel heeft staan.

Dat is, hoe merkwaardig ook, het Braziliaanse team bepaald niet aan te zien. Zelfs tegen de laagwaardige tegenstanders in de eerste ronde maakten de Brazilianen in defensief opzicht een weinig standvastige indruk.

Daardoor gewaarschuwd zag Scolari er gisteren op toe dat vier cipiers (de verdedigers Lucio en Roque Junior en de middenvelders Edmilson en Gilberto Silva) op hun post bleven om de toch niet om hun aanvalslust bekend staande Belgen in de gaten te houden. Toch lijkt van een afgewogen tactische keuze geen sprake.

In 1994 maakte de toenmalige bondscoach Carlos Parreira er geen geheim van dat hij aan de Braziliaanse zucht naar schoonheid geen boodschap had. Hij legde Brazilië voor het WK een behoudende strijdwijze op, met een cruciale rol voor de defensieve middenvelder Dunga. De wereldtitel stelde hem in het gelijk, en stemde het volk tevreden.

Scolari neemt voorlopig géén stelling. Het gevolg is dat de Braziliaanse ploeg in twee delen uiteen valt: de verdedigers in het centrale blok en de offensieve kunstenmakers, Rivaldo voorop, die zich wel erg veel mogen permitteren. Het loonde ook gisteren dankzij een oprisping van Rivaldo (1-0) en, in de slotfase, de vijfde WK-treffer van de aan scherpte winnende Ronaldo (2-0).

De Belgen streden op de toppen van hun beperkte kunnen. Maar ze misten het venijn en het vernuft om gebruik te kunnen maken van de kwetsbaarheid van Brazilië, die ook enkele aandachtige Engelsen gisteren in Kobe echter niet zal zijn ontgaan.

Deel dit artikel