Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bram van Ojik krijgt de nieuwe post van migratiegezant

Home

Marno de Boer

Bram van Ojik, oud-fractievoorzitter van GroenLinks, wordt migratiegezant. © ANP

Bram van Ojik wordt migratiegezant bij het ministerie van buitenlandse zaken. Het ministerie bevestigde tegenover Trouw dat de oud-fractievoorzitter van GroenLinks sinds kort werkzaam is in zijn nieuwe functie. Hij werkt zich nu nog in, maar zal binnenkort naar buiten treden om Nederland in het buitenland te vertegenwoordigen.

Migratiegezant is een nieuwe positie die door het ministerie in het leven is geroepen vanwege de asielcrisis. Van Ojik zal vooral kijken naar mogelijkheden voor verbeterde opvang in de regio. In november vindt er bijvoorbeeld een migratietop tussen de Europese Unie en de Afrikaanse Unie plaats waar dit hoog op de agenda staat.  

Die nadruk op opvang in de regio vloeit voort uit een compromis dat PvdA en VVD vorige maand sloten. Nederland gaat op korte termijn akkoord gaat met de herverdeling van asielzoekers in Europa, als de EU zich op de lange termijn inzet voor meer opvang in de regio. Europese ministers schaarden zich vorige maand ook achter dit voorstel.  

Om deze opvang in de praktijk te realiseren, moet de nieuwe gezant verschillende diplomatieke terreinen combineren. Minister van buitenlandse zaken Bert Koenders kreeg bij een bezoek aan Libanon vorige maand bijvoorbeeld de vraag of Europa in ruil voor medewerking de visumprocedure voor Libanezen niet kan versoepelen. De Turkse premier Recep Erdogan vroeg maandag dan weer om versnelde toetredingsonderhandelingen richting EU-lidmaatschap.  

Van Ojik heeft in ieder geval ruime ervaring met diplomatie en ontwikkelingssamenwerking. Begin jaren negentig werkte hij bij de hulporganisatie Novib.  Op het ministerie van buitenlandse zaken was hij onder andere directeur beleidsevaluatie van ontwikkelingsprojecten, hoofd persvoorlichting en onderhield hij de contacten voor de minister voor ontwikkelingssamenwerking.

In 2012 vertrok hij om namens GroenLinks de Kamer in te gaan. Hij werd al snel fractievoorzitter, maar maakte afgelopen mei plaats voor Jesse Klaver. Volgens de regels van het ministerie mocht hij na zijn Kamerlidmaatschap terugkeren.

Deel dit artikel