Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Brabantse stroomstoring: niet bij panelenbezitters?

Home

Vincent Dekker

Zouden mijn zonnepanelen mij geruisloos hebben behoed voor de gevolgen van een stroomstoring op het net?
Weblog

Duizenden huishoudens in Noord-Brabant zaten gistermiddag rond half vijf zonder stroom. Wat gebeurde er bij de eigenaren van zonnepanelen?

Het kan haast niet anders of in het gebied van de stroomstoring, vooral rond Roosendaal maar eigenlijk in een groot deel van Noord-Brabant, staan ook huizen met zonnepanelen op het dak.
Mijn eerste reactie op het storingsnieuws was: Kijk, nou bewijzen de zonnepanelen wel heel erg goed hun nut! Maar bij nader inzien vraag ik me af of dat inderdaad het geval was.
Ik heb wel eens gehoord of gelezen dat de omvormers die de gelijkstroom van de panelen omzetten in wisseltroom die het net op kan, zichzelf uitschakelen als zij hun stroom niet kwijt kunnen. Klopt dit? En hoe zit het dan als je tijdens zo'n storing net je wasdroger aan hebt, dus veel stroom gebruikt en je omvormer de stroom dus kwijt zou kunnen in eigen huis? Schakelt de omvormer dan toch nog uit omdat ie geen signaal meer van het net krijgt?
Heeft iemand met zonnepanelen in het storingsgebied gisteren ervaring opgedaan met dit probleem? Laat het weten via een reactie!

Eigen accu
Het lijkt zo logisch dat je met stroom van eigen dak geen last hoeft te hebben van stroomstoringen op het net, althans niet tijdens zonnige uren. Mochten omvormers toch uitschakelen, dan lijkt me dat een reden temeer voor panelenbezitters om aan eigen (kortstondige) opslag te denken. Dan kan oftewel de omvormer de stroom doorsturen naar de huisaccu, danwel de accu meteen de energievoorziening in huis overnemen.

Meer energievragen en -antwoorden stuur ik ook via Twitter de wereld in: @VincentDekker4.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie