Brabantse stroomstoring: niet bij panelenbezitters?

home

Vincent Dekker

Zouden mijn zonnepanelen mij geruisloos hebben behoed voor de gevolgen van een stroomstoring op het net?
Weblog

Duizenden huishoudens in Noord-Brabant zaten gistermiddag rond half vijf zonder stroom. Wat gebeurde er bij de eigenaren van zonnepanelen?

Het kan haast niet anders of in het gebied van de stroomstoring, vooral rond Roosendaal maar eigenlijk in een groot deel van Noord-Brabant, staan ook huizen met zonnepanelen op het dak.
Mijn eerste reactie op het storingsnieuws was: Kijk, nou bewijzen de zonnepanelen wel heel erg goed hun nut! Maar bij nader inzien vraag ik me af of dat inderdaad het geval was.
Ik heb wel eens gehoord of gelezen dat de omvormers die de gelijkstroom van de panelen omzetten in wisseltroom die het net op kan, zichzelf uitschakelen als zij hun stroom niet kwijt kunnen. Klopt dit? En hoe zit het dan als je tijdens zo'n storing net je wasdroger aan hebt, dus veel stroom gebruikt en je omvormer de stroom dus kwijt zou kunnen in eigen huis? Schakelt de omvormer dan toch nog uit omdat ie geen signaal meer van het net krijgt?
Heeft iemand met zonnepanelen in het storingsgebied gisteren ervaring opgedaan met dit probleem? Laat het weten via een reactie!

Eigen accu
Het lijkt zo logisch dat je met stroom van eigen dak geen last hoeft te hebben van stroomstoringen op het net, althans niet tijdens zonnige uren. Mochten omvormers toch uitschakelen, dan lijkt me dat een reden temeer voor panelenbezitters om aan eigen (kortstondige) opslag te denken. Dan kan oftewel de omvormer de stroom doorsturen naar de huisaccu, danwel de accu meteen de energievoorziening in huis overnemen.

Meer energievragen en -antwoorden stuur ik ook via Twitter de wereld in: @VincentDekker4.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie