Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bouterse verbijstert Suriname

Home

Pieter Van Maele

© REUTERS

De toezegging van de Surinaamse president Desi Bouterse om na meer dan dertig jaar eindelijk het stilzwijgen over de Decembermoorden te verbreken, heeft Suriname gisteren compleet verrast. Het lijkt Bouterse namelijk menens.

In een persoonlijke brief aan een broer van een slachtoffer trekt hij eigenlijk al het boetekleed aan. "Ik kan me nauwelijks voorstellen hoe het voor de nabestaanden moet zijn om mij als president te zien", schrijft hij onder meer. Een ongekende uitspraak.

De bal ging een week geleden rollen toen nabestaande en wetenschapper Dew Baboeram (onder zijn schrijversnaam Sandew Hira) een open brief stuurde aan Bouterse. Daarin riep hij het Surinaamse staatshoofd op om niet langer te zwijgen over 8 december 1982. Op die dag liet Bouterse, toen legerleider en aan de macht gekomen na een staatsgreep, vijftien critici van zijn militaire regime executeren. Een van de slachtoffers was advocaat John Baboeram, een broer van Dew.

Lees verder na de advertentie
Ik kan me nauwelijks voorstellen hoe het voor de nabestaanden moet zijn om mij als president te zien

Desi Bouterse

Waarheidsvinding
"Mijn broer is onder uw verantwoordelijkheid gemarteld en vermoord. (...) In het proces van verwerking is waarheidsvinding een belangrijk onderdeel", schreef Baboeram vorige week aan Bouterse. Hij nodigde hem daarom uit voor een interview, waarin hij eindelijk moet gaan praten over alle mensenrechtenschendingen die tijdens zijn regime zijn begaan - naast 8 december ook de excessen van de burgeroorlog (1986-1992).

Als Bouterse echt het achterste van de tong laat zien, zou het de eerste keer ooit zijn dat hij bekentenissen aflegt. Tot op heden nam hij enkel de 'politieke verantwoordelijkheid' op zich, en bleef hij verder alle betrokkenheid bij de Decembermoorden ontkennen.

Perfect moment voor Bouterse
Tot veler verbazing ging Bouterse zaterdag in op de uitnodiging van Baboeram, zo werd gisteren bekend. Het voorstel kon voor Bouterse dan ook niet op een beter moment komen. Eind mei won hij grandioos de parlementsverkiezingen, twee weken geleden werd hij zonder tegenstand herkozen als president. Bouterse is machtiger dan ooit. Toch heeft hij nog één droom: vader des vaderlands worden. En dat kan niet wanneer de zwarte bladzijde van de Decembermoorden niet is omgeslagen.

De werkwijze voorgesteld door Baboeram - een openhartig interview waarin bekentenissen worden afgelegd, maar schijnbaar zonder juridische consequenties - sluit overigens perfect aan bij de wijze waarop Bouterse al vele decennialang in het reine probeert te komen met zijn besmette verleden. Veel nabestaanden in Suriname zien dan ook niks in de solo-actie van Baboeram. "We hebben niet de minste aanleiding te geloven dat Bouterse nu opeens wel met de waarheid op de proppen komt", sneert nabestaande Sunil Oemrawsingh. Zij willen dat de krijgsraad doorgaat met het Decembermoorden-proces, al ligt dat min of meer stil sinds het parlement in 2012 een amnestiewet aannam.

De nabestaanden zijn verdeeld, en Baboeram zet door. Hij maakte gisteren meteen bekend volgende week al van Nederland naar Paramaribo af te reizen. Eind november wil hij 'enkele dagen lang' Bouterse interviewen. De bevindingen komen in een rapport dat openbaar zal worden gemaakt, net als alle geluidsopnames. Bekent Bouterse daarin dat hij de Decembermoorden heeft gepleegd, dan zullen die historisch zijn.

Lees vandaag ook in Trouw: Wat is er gebeurd sinds december 1982, toen in Fort Zeelandia in Paramaribo vijftien mannen de dood vonden?

We hebben niet de minste aanleiding te geloven dat Bouterse nu opeens wel met de waarheid op de proppen komt

Sunil Oemrawsingh, nabestaande

Deel dit artikel

Ik kan me nauwelijks voorstellen hoe het voor de nabestaanden moet zijn om mij als president te zien

Desi Bouterse

We hebben niet de minste aanleiding te geloven dat Bouterse nu opeens wel met de waarheid op de proppen komt

Sunil Oemrawsingh, nabestaande