Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Botten 'Johannes de Doper' inderdaad tweeduizend jaar oud

Home

Robin de Wever

'Johannes de Doper' van Andrea Delsarto (1528). © Wikimedia Commons

Waren de botten die onlangs op een Bulgaars eilandje werden gevonden werkelijk van Johannes de Doper? Onderzoekers van de universiteit van Oxford bevestigen wat sommigen al twee jaar geloven. Het gebeente stamt inderdaad uit de eerste eeuw.

Volgens het team rond professor Thomas Higham behoorden de botten waarschijnlijk toe aan een man uit het Midden-Oosten. Overigens is het allerminst zeker dat die figuur werkelijk de man was die Jezus Christus' komst aankondigde en, volgens de evangelieën, de Messias doopte.

Dat bij de beenderen een urn werd gevonden met een verwijzing naar de profeet, hoeft ook weinig te betekenen. De handelsroute rond de Zwarte Zee is bezaaid met stoffelijke overschotten van vroege heiligen. Alleen al van Johannes de Doper zijn acht of negen vermeende schedels in omloop.

Nog niet gecontroleerd
Hoewel de koolstofdatering en de DNA-analyse nog niet door collega-wetenschappers zijn gecontroleerd, gaat Highams team er vanuit dat de resultaten kloppen. De botten kunnen van de profeet zijn, meldt Higham aan AP. 'Maar dat geldt ook voor sommige schedels die elders zijn gevonden. Ze kunnen in ieder geval niet allemáál van Johannes zijn geweest.'

Het onderzoek is gesponsord door National Geographic, dat een reportage wilde maken over de botten. Vrijwel direct na de vondst zijn de beenderen tentoongesteld in de Bulgaarse hoofdstad Sofia.

Johannes zou zijn gedood door de lokale heerser Herodes Antipas. Volgens de evangelieën wekte hij Herodes toorn toen hij zijn buitenechtelijke relatie bekritiseerde. Volgens andere bronnen vreesde Herodes dat de charismatische spreker een volksopstand op touw wilde zetten.

Deel dit artikel