Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bosnische oorlogsmisdadiger Abdic vrijgelaten

Home

Fikret Abdic. © afp

De voormalige Bosnische krijgsheer Fikret Abdic is vrijdag vrijgelaten, nadat hij tien jaar in de cel had gezeten wegens oorlogsmisdaden. Abdic is een moslim, maar onderwierp zich in de oorlog van 1992 tot 1995 niet aan het gezag van moslimpresident Alija Izetbegovic.

Hij heerste over zijn eigen gebied, de enclave Bihac in het noordwesten van Bosnië, aan de grens met Kroatië. Als leider van die 'autonome regio' sloot hij een aparte vrede met de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic en met het Kroatië van Franjo Tudjman. Izetbegovic beschouwde hem daarom als verrader. Abdic is veroordeeld wegens onder meer de moord op andere moslims.

Ook jaren na zijn periode als 'president' van Bihac blijkt de 72-jarige Abdic nog veel aanhangers te hebben. Zo'n 2000 à 3000 van hen waren per bus of auto naar het Noord-Kroatische Pula gekomen waar hij zijn straf heeft uitgezeten. Hij werd juichend ontvangen toen hij de gevangenis verliet.

Deel dit artikel