Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bosbranden Californië zijn dodelijkste uit de geschiedenis van de staat

Home

Redactie

Hulpdiensten zoeken naar slachtoffers. © AFP

Er zijn inmiddels al zeker 31 mensen omgekomen bij bosbranden die de Amerikaanse staat Californië al een week teisteren. Volgens de autoriteiten gaat het om de dodelijkste branden die de staat ooit heeft meegemaakt. Honderden inwoners worden nog vermist.

Het grootste aantal dodelijke slachtoffers viel in Sonoma County, ten noorden van San Francisco. Daar kwamen zeker 17 mensen om het leven. Het gaat voornamelijk om mensen van boven de 70, blijkt uit een lijst die werd gepubliceerd door de Los Angeles Times. Verwacht wordt, dat het aantal doden nog flink zal oplopen. Er worden nog zo'n 400 mensen vermist in het gebied. De zoektocht naar vermisten wordt bemoeilijkt door de gebrekkige communicatiemogelijkheden.

Lees verder na de advertentie

Al meer dan 77 duizend hectare ging in vlammen op in het gebied, dat de afgelopen dagen last had van harde wind. Alleen al in de plaats Santa Rosa zijn bijna 3.000 woningen vernield. Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd. Deel deel van hen zit in tijdelijke opvangcentra en heeft geen idee of hun huis nog staat.

De laatste bosbrand van een vergelijkbare omvang in Californië woedde in 1991 in Oakland Hills. Daarbij kwamen 25 mensen om het leven.

Extra brandweerwagens

Californië heeft onder meer 75 helikopters en 550 brandweerwagens ingezet om het vuur te bestrijden. De staat heeft bij omringende staten en de federale overheid een verzoek ingediend voor 300 extra wagens.

De weersverwachting voor de komende dagen is positief: de wind zal waarschijnlijk gaan liggen. Dit maakt het makkelijker om het vuur te bestrijden. Vanaf zondag wordt er weer hardere wind voorspeld.

Verwoeste huizen in Santa Rosa. © EPA

Deel dit artikel