Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bos boycot 'commissie stiekem'

Home

Van onze redactie politiek

DEN HAAG - Tegen de wens van de meerderheid van de Tweede Kamer, licht het kabinet vandaag de fractievoorzitters van de Tweede Kamer achter gesloten deuren in over de rol van de inlichtingendiensten in de kwestie-Mabel. PvdA-leider Bos blijft uit protest weg.

De fracties kwamen gisteren in aanvaring bij de voorbereiding van het debat. Morgen praat de Kamer met het kabinet over het onthouden van toestemming voor het huwelijk van prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit.

Los daarvan zou het kabinet de commissie voor de inlichtingendiensten bijpraten over de gevoeligste kanten. In die 'commissie stiekem', zoals die wordt genoemd, zitten alleen de drie fractievoorzitters van de drie grootste partijen - CDA, VVD, en PvdA.

Afgezien van CDA en VVD - samen een minderheid - vonden alle fracties dat de Kamer eerst een openbaar debat moest houden. Daarna zou de vertrouwelijke commissie kunnen worden ingelicht. Zo wilde de Kamer voorkomen dat het debat werd geblokkeerd door dingen die al achter gesloten deuren waren besproken. GroenLinks en PvdA verdachten CDA en VVD ervan dat zij Balkenende uit de wilde houden door hem eerst achter gesloten deuren te horen.

CDA en VVD voerden andere redenen aan: ,,Voor het openbare debat willen we het onderzoek afronden', motiveerde VVD-fractieleider Van Aartsen. Zijn collega Verhagen (CDA) stelde dat de Kamer niet uitmaakt wanneer de vertrouwelijke commissie bijeenkomt: dat is aan de commissie.

In die commissie liggen de stemverhoudingen net omgekeerd. CDA en VVD konden daar tegen de zin van PvdA-leider Bos hun plan doorzetten: premie Balkenende en minster Remkes (binnenlandse zaken): premier Balkenende en minister Remkes (binnenlandse zaken) lichten de commissie vandaag in. PvdA-leider Bos liet daarbij verstek gaan. Hij wil de wens van de kamermeerderheid respecteren om pas na het plenaire debat in het geheim te vergaderen.

De opstelling van de PvdA en de meerderheid van de kamer is voor het CDA aanleiding het bestaan van de geheime commissie te stellen. Want zo kan de commissie volgens de ontstemde Verhagen niet werken.

Deel dit artikel