Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Borsumij verkoopt Overtoom met 120 miljoen winst

Home

DEN HAAG (ANP) - Borsumij Wehry gaat zijn dochteronderneming Overtoom uit Den Dolder -“Dat is snel”- voor 150 miljoen gulden verkopen aan de Franse branchegenoot Manutan. De transactie levert het Haagse handelshuis een boekwinst op van maar liefst 120 miljoen gulden.

Het concern heeft tot de verkoop van Overtoom besloten omdat aansluiting bij een internationale organisatie de continuïteit beter garandeert dan voortzetting binnen Borsumij. Verder zijn er voor de leverancier van kantoormeubelen- en artikelen weinig aantrekkelijke acquisitiemogelijkheden voor zelfstandige expansie. Volgens bestuursvoorzitter J. Noordam zijn overnamekandidaten binnen de branche gewoon te duur.

Borsumij is volgens de bestuursvoorzitter al acht à negen jaar met Manutan in gesprek over mogelijke samenwerking. Dat overleg liep tot nu toe stuk op de waardeverschillen tussen beide bedrijven. Voor aandelen Manutan, genoteerd op de lokale markt van de Franse beurs, wordt momenteel ongeveer 22 keer de winst per aandeel betaald, voor Borsumij slechts tien. Manutan betaalt nu voor Overtoom 15 keer de winst per aandeel.

Overtoom, sinds 1984 onderdeel van Borsumij, heeft de afgelopen jaren geprobeerd zelf vanuit het niets te beginnen in Duitsland, Frankrijk en Engeland. Dat is volgens Noordam geen succes geworden. Bij Borsumij heerst de overtuiging dat met de boekwinst op de verkoop elders een beter rendement kan worden behaald. Door de transactie stijgt het garantievermogen van Borsumij van 34 naar 50 procent van het balanstotaal.

Bij Overtoom werken in België en Nederland in totaal 265 mensen. Het bedrijf behaalde vorig jaar een winst van f 16,4 miljoen op een omzet van f 152,5 miljoen. Manutan is ruim twee keer zo groot en telt 400 à 500 personeelsleden. Het bedrijf is na de overname marktleider in Frankrijk, de Benelux en Engeland.

Samengevoegd

Borsumij Wehry heeft verder ED Holding in Reeuwijk samengevoegd met het Franse Pollyflame in Pollydecor. Beide partners (gezamenlijke omzet 500 miljoen) leveren produkten op het gebied van decoratie- en geschenkartikelen. Het moederbedrijf heeft dit keer voor Parijs gekozen omdat de opbrengst daar gemiddeld hoger ligt.

Borsumij Wehry behaalde vorig jaar een resultaat van 56,3 miljoen tegen 46,6 miljoen in 1993. Per aandeel steeg het resultaat van f 2,21 naar f 2,60. De nettowinst nam met 63 procent toe dank zij een buitengewone bate van f 20 miljoen uit de beursintroductie van Ceteco. De omzet steeg met een kleine 20 procent tot f 2,5 miljard.

Deel dit artikel