Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Borst overleeft motie maar krijgt geen steun

Home

Van onze redactie politiek

DEN HAAG - Minister Borst (volksgezondheid, D66) heeft gisteren een motie van afkeuring van de christelijke partijen overleefd. Maar ze kreeg van geen fractie nóch van premier Kok steun voor de opvattingen die ze eerder ventileerde over de pil van Drion.

Borst bood excuses aan voor het gebruik van de kruiswoorden 'Het is volbracht', in een interview met NRC Handelsblad, om haar voldoening aan te geven met de vier dagen eerder aangenomen Euthanasiewet. CDA, maar vooral ChristenUnie en SGP, waren daar het diepst door geraakt. Borst benadrukte dat ze geen associatie had gehad met de godsdienstige betekenis: ,,Als ik dat wel had gehad, had ik de woorden niet mogen gebruiken en had ik ze ook niet gebruikt.''

Premier Kok nam expliciet afstand van elke gedachte aan het verstrekken van een pil van Drion, een middel voor hoogbejaarden die levensmoe zijn om een einde aan hun leven te maken. Hij vindt, net als Borst trouwens, de principiële nadelen 'vele malen groter' dan de voordelen.

Dat Borst niettemin zei dat ze er in individuele gevallen vrede mee zou hebben als een arts zo'n middel zou geven, rekende Kok tot de 'persoonlijke componenten' in het interview. Ook haar uitspraken dat ze 'helaas alle contact had verloren' met de demonstranten tegen de nieuwe wet, zorgden voor veel commotie.

In het debat verklaarde Borst dat ze bedoelde dat de voor- en tegenstanders van de wet elkaar niet hadden kunnen vinden. Deze opmerkingen leidden bij ChristenUnie-kamerlid Rouvoet tot twijfel aan haar democratische gezindheid. Borst beloofde alles te doen om het contact te herstellen.

De christelijke fracties legden zich hier niet bij neer. Van der Vlies (SGP): ,,Er is iets geknapt.'' De Hoop Scheffer (CDA) vond dat Borst de grenzen heeft overschreden, 'tot er geen grenzen meer zijn'. CDA, SGP en ChristenUnie dienden een motie van afkeuring in. De andere fracties kritiseerden ook het moment dat Borst haar uitspraken deed, maar steunden de motie niet. Die kreeg 37 van de 150 stemmen.

Deel dit artikel