Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bondgenoten mee naar nieuwe vakbeweging; Mooi niet

Home

Na ouderenbond ANBO (183.00 leden) en zelfstandigen in de bouw ZBo (10.000 leden) heeft maandag ook FNV Mooi (8000 leden) aangegeven niet mee te doen aan de nieuwe vakbeweging. De leden van FNV Bondgenoten (470.000 leden) willen juist wel meewerken aan het opbouwen van de nieuwe organisatie, die in plaats moet komen van de vakcentrale FNV.

Alle 19 bonden die zijn aangesloten bij de FNV, moeten uiterlijk donderdag laten weten of ze verder willen meewerken aan het vormgeven van de nieuwe vakbeweging.

Dinsdag hakken onder meer Abvakabo en FNV Bouw de knoop door. Bondgenoten en Abvakabo waren eerder kritisch op de plannen van kwartiermaakster Jetta Klijnsma, die aan de slag ging om de 19 FNV-bonden weer op een lijn te krijgen. Door het pensioenakkoord dat FNV-voorzitter Agnes Jongerius in 2011 sloot met werkgevers en kabinet, kwam namelijk een interne crisis aan het licht.

Bondgenoten ziet inmiddels voldoende positieve punten en wil meewerken om de nieuwe vakbeweging vorm te geven. Positief punt vindt de bond het ledenparlement waarin mensen van de werkvloer komen. Leden kiezen nu de voorzitter, het parlement de overige bestuursleden, aldus Bondgenoten. De bond is verder opgelucht dat ,,het gevaar van versplintering is afgewend''. Grotere bonden, Bondgenoten en Abvakabo, hoeven zich in de nieuwe opzet namelijk niet zoals eerder werd gevreesd op te splitsen in kleinere verenigingen.

Ellen Dekkers, ambtelijk secretaris van FNVBondgenoten, spreekt van een historisch besluit. ,,We gaan aan de slag om verder te bouwen aan een krachtige vakbeweging, met een ledenparlement aan de top, herkenbaar en actief op de werkvloer. We komen samen op voor alle werkers. Wij zijn blij dat we samen met onze leden, uit alle sectoren, deze positieve stap nu kunnen maken.''

De leden van FNV Mooi (kappers, pedicures en visagisten) zien daarentegen onvoldoende basis om nu mee te werken aan de nieuwe vakbeweging. Ze houden vast aan enkele criteria waar volgens hen eigenlijk nog steeds niets mee is gedaan. Vooralsnog wil Mooi bij de huidige FNV blijven. Mochten er na gesprekken redenen zijn om het ingenomen standpunt bij te stellen, dan gebeurt dat.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie