Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bols in handen van Franse Rémy Cointreau

Home

Van onze redactie economie

De drankenfabrikant Bols komt voor ruim 1,1 miljard gulden in handen van de Franse branchegenoot Rémy Cointreau. De onderneming gaat volledig op in het Franse concern, maar als merknaam blijft Bols behouden.

Rémy Cointreau is het op een na grootste drankenconcern van Frankrijk. Het concern verwerft Bols door de aandelen te kopen van de van oorsprong Amerikaanse investeringsmaatschappij CVC Capital Partners.

Na de transactie bezit CVC een belang van 9 procent in Rémy Cointreau. De Fransen willen de overname van Bols deels financieren door 5 miljoen nieuwe aandelen uit te geven.

Hoewel Bols in feite opgaat in het veel grotere concern Rémy Cointreau spreken beide ondernemingen van een fusie. De Frans-Nederlandse combinatie krijgt een omzet van bijna 2,5 miljard gulden en een bedrijfsresultaat van 440 miljoen.

De bedrijven verwachten dat de sterkere financiële basis al in het lopende boekjaar ten goede komt aan de winst per aandeel van Rémy Cointreau.

Bols en Rémy Cointreau werkten in het verleden al op een aantal terreinen met elkaar samen. De Fransen hopen vooral te profiteren van de contacten van Bols in Midden- en Oost-Europa.

Het samengaan heeft ook gevolgen voor de samenstelling van het management. Robert Jan van Ogtrop, de huidige topman van het Bols-concern, gaat het nieuwe bedrijf samen met zijn Rémy-collega Dominique Hériard Dubreuil leiden.

Bols haalde in het vorige boekjaar -van september 1998 tot augustus 1999- een bedrijfsresultaat van 46 miljoen gulden op een omzet van 400 miljoen.

Het concern zegt in de afgelopen tijd goede zaken te hebben gedaan. Volgens de fabrikant is de omzet in de afgelopen twee jaar verdubbeld. Dat komt met name door de financiële injectie die CVC het bedrijf gaf nadat het door de opsplitsing van het concern BolsWessanen was verzelfstandigd. Bols is met merken als Bokma, Hartevelt en Bols actief in 110 landen in de wereld. Het concern heeft marktleidersposities in de Benelux, Polen en Griekenland. In jenever is Bols met merken als Bokma, Hartevelt en Bols de grootste in Nederland en Argentinië. In likeuren profileert het concern zich vooral met merken als Pisang Ambon, Ponche Kuba en Bols Blue.

Rémy Cointreau is actief in tweehonderd landen en is goed voor merken als Rémy Martin Cognac, de champagnes van Piper-Heidsieck en Charles Heidsieck, Cointreau en Passoa. In 1999 versterkte Rémy Cointreau de gelederen door de oprichting van 'Maxximum', een wereldwijde joint venture met de branchegenoten Highland Distillers en Jim Beam Brands.

Deel dit artikel