Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bollenpeller word je echt niet zomaar

Home

Renzo Verwer

Bollenpellers in Lisse. 'Een Pool vindt het niet erg om lange diensten te draaien.' © anp
Opinie

RENZO VERWER   Er is werk zat en er komen grote tekorten op de arbeidsmarkt, wordt vaak gezegd. Renzo Verwer merkte er weinig van.

Het is vreemd: een land met massawerkloosheid én met arbeidsmigranten. Ik vond dat ook, totdat ikzelf een paar keer werkloos werd. Banen op mijn vakgebieden: media, communicatie en bibliotheekwereld, lagen niet voor het oprapen. Ik moest dus verder kijken en zo reageerde ik in 2005, 2009, 2010 en 2011 meerdere malen op banen als bollenpeller, lopendeband-medewerker, aardbeienplukker en schoonmaker.

Als er al werd gereageerd, ging dat als volgt:

'Annemieke' van het uitzendbureau: "Waarom solliciteer je hierop? Dit is onder je niveau! Je bent journalist!" (Soms liet ik dát weg op mijn cv, maar dan krijg je andere problemen: selecteurs zien gaten en gaan googelen).

Ik: "Daar zijn momenteel weinig banen in."

Annemieke: "Ik wil je niet voor dit werk. Ik ga kijken of er iets geschikts langskomt. Iets waar jij je passie in kwijt kunt. Vind het toch wel raar dat je hierop reageerde hoor."

Ik: "Maar het is crisis. Ik solliciteer heus wel op andere banen, maar er is een gigantisch aanbod aan mensen! Ik wil niet wachten tot een geweldige baan misschien langskomt. Ik mag niet eens wachten, ik heb sollicitatieplicht, en terecht vind ik."

Annemieke hield vol dat ik een droombaan moest zoeken. En ik onthulde haar dat ik kon schrijven naast een baan. Dat mensen van werk en sector veranderen - dat wil men toch zo graag, flexibiliteit?

Ik had net zo goed tegen een lantaarnpaal kunnen praten.

Lees verder na de advertentie
Waarom solliciteer je hierop? Dit is onder je niveau! Je bent journalist!

Huisvesting
Hoewel het vaak wordt ontkend: immigranten zijn wel degelijk goedkoop. Er zijn talloze methodes om hun arbeidskosten te drukken - te vergelijken met de eveneens legale belastingontwijking door brievenbusfirma's. Werkgevers kunnen afspraken maken met de belastingdienst en in de bouw heb je zzp-constructies waarbij migranten ver onder de prijs werken.

Veel uitzendbureaus rekenen hun buitenlandse werkkrachten ook een bedrag aan huisvesting en soms betalen ze een deel van het loon in natura. Wilko Wisse van kwekerij Lans zegt: "Wij willen liever met Nederlandse werklozen werken. Maar een Pool komt hier voor 100 procent heen om te werken en vindt het niet erg om lange diensten te draaien. Veel Nederlanders uit de WW en bijstand missen die gezonde werkethiek."

Maar wanneer ík op laaggeschoolde arbeid solliciteer, ben ik geen bijstandsgerechtigde waarvoor sommige werkgevers subsidie kunnen krijgen, en ook geen goedkope buitenlander. In mijn wantrouwige momenten denk ik: wanneer elk jaar duizenden artsen, ambtenaren en hoogleraren economie in Nederland gaan werken, hoe zouden die beroepsgroepen dan reageren? Ik kan het antwoord raden.

Magische jaar
Maar er is toch hoop voor werklozen? Zeven jaar geleden riepen uitzendbureaudirecteuren dat in 2014 een enorme krapte op de arbeidsmarkt zou heersen, nu geldt 2020 of 2030 als het magische jaar waarin Nederland zal instorten zonder immigranten.

Ze nemen daarbij aan dat de vraag naar producten alsmaar stijgt en dat de beroepsbevolking kleiner wordt. Dubieuze aannames: de vraag stijgt niet (er is weinig koopkracht) en de pensioenleeftijd wordt steeds hoger.

Er is geen tekort aan arbeidskrachten, er is een tekort aan mensen die zich voor een appel en een ei de pleuris werken. Houd dat in gedachten als u weer eens leest over 'tekorten in de ICT', 'tekorten in de tuinbouw'. En weet dat je dus niet zo makkelijk in de bollen of achter de lopende band terechtkomt.

Eind oktober verschijnt van Renzo Verwer 'Waar blijft die baan? Tien sprookjes over de arbeidsmarkt' (Uitgeverij Tiem)

Renzo Verwer: medewerker bij een Amsterdams antiquariaat

Er is geen tekort aan ar­beids­krach­ten, er is een tekort aan mensen die zich voor een appel en een ei de pleuris werken

Deel dit artikel

Waarom solliciteer je hierop? Dit is onder je niveau! Je bent journalist!

Er is geen tekort aan ar­beids­krach­ten, er is een tekort aan mensen die zich voor een appel en een ei de pleuris werken