Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bokser Peter Müllenberg: Ik ga nu voor mijn gezin

Home

Kick Hommes

Peter Müllenberg op de Olympische Spelen in Rio tijdens zijn verloren partij tegen Teymur Mammadov uit Azerbeidzjan. © ANP

De beste amateur-bokser van Nederland neemt per direct een time-out. Hij kiest nu voor zijn zoontje van 3,5 jaar.

Op de poster voor het Nederlands kampioenschap boksen staat Peter Müllenberg - de beste Nederlandse amateurbokser - 'gewoon' nog afgebeeld. Maar de 29-jarige Tukker, die vorig jaar op de Olympische Spelen stond en de mentor is voor de boksers in de boksselectie, doet komend weekend in Rotterdam helemaal niet mee. Vorige week donderdag maakte hij bekend tijdelijk te stoppen.

Lees verder na de advertentie

Müllenberg moet kort lachen als het over de poster gaat. Het geeft volgens hem aan hoe abrupt de beslissing was. Want ondanks een aantal succesvolle wedstrijden afgelopen maand, trok hij er in eigen woorden 'de stekker uit'. Om familieredenen. Hij wilde meer bij zijn zoontje van 3,5 jaar oud zijn. "Dat moet tijd kosten, vind ik."

Het is een time-out. Per direct. "Ik merkte dat het thuis minder liep. Toen dacht ik: ik ga voor mijn gezin." In één week is hij al meer op stap gegaan met zijn zoontje dan in de jaren daarvoor, vertelt hij. "We zijn gaan zwemmen, en naar Center Parcs geweest. Ik heb er echt van genoten."

Tekst loopt door onder afbeelding. 

Peter Müllenberg © anp

Ander doel

Voor Müllenberg is het simpel. Hij wil door met zijn gezin. "Daar ga je langer mee om dan met boksen. Op belangrijke momenten van mijn zoontje was ik altijd weg. Ik merkte dat ik hem te weinig zag. Dat moet nu even veranderen."

Alles was gericht op herstel. Ook al was ik bij de kleine, ik was bezig met een ander doel. Namelijk boksen

Peter Müllenberg

Na de Spelen van Rio, waar hij naar eigen zeggen volkomen onterecht werd uitgeschakeld in de achtste finales, nam Müllenberg al een pauze. Hij werd twee keer geopereerd, onder meer aan zijn hand en neus. Hij was thuis, maar het wrong toch. Hij had niet echt vrije tijd. "Alles was gericht op herstel. Ook al was ik bij de kleine, ik was bezig met een ander doel. Namelijk boksen. Dat voelde toch niet lekker."

In februari stond Müllenberg weer in de ring. De motivatie kwam terug. Hij won wedstrijden, zoals twee weken geleden nog in Polen. Bondscoach Hennie Van Bemmel: "Hij sprak ook uit dat hij Europees kampioen ging worden."

Tot vorige week donderdag dus. Het project-Müllenberg, zoals het bij Van Bemmel heet, werd onderbroken. De bondscoach had al een voorgevoel. "Nadat hij in Polen won, was hij al niet meer overtuigend over het EK. Hij was er niet helemaal meer bij."

Tekst loopt door onder afbeelding. 

Peter Müllenberg (blauw) in actie tegen de Pool Mateusz Tryc. © epa

'Pijnlijk'

Van Bemmel noemt het stoppen van zijn beste bokser 'pijnlijk'. Hij zou met Müllenberg voor de medailles gaan op het EK, in juni in Oekraïne. Daarna zou de Tukker ook op het WK, in augustus, kansen hebben, aldus de bondscoach. "Dit is een dikke vette streep door de rekening. Ik kan er weinig aan doen, maar heb wel gezegd dat hij er uiteindelijk spijt van gaat krijgen. Want als hij niet bokst, kan hij ook zijn zevende plek op de ranking vergeten."

Ik kan er weinig aan doen, maar heb wel gezegd dat hij er uiteindelijk spijt van gaat krijgen

Hennie van Bemmel, bondscoach

Van Bemmel hinkt op twee gedachten, zegt hij in het Topsportcentrum in Rotterdam. Enerzijds wil hij graag dat Müllenberg zijn privéleven op orde krijgt. Aan de andere kant is hij bondscoach en valt nu zijn beste bokser weg. Het is werk, geen hobby, vindt hij. "Maar wie Peter kent, weet dat hij niet iets half doet."

Müllenberg heeft zijn coach al wel laten weten dat hij als sparringpartner inzetbaar blijft. Zelf heeft hij een rentree zeker niet uit zijn hoofd gezegd, want trainen blijft hij gewoon doen. "Alleen niet in Center Parcs. Daar heb ik even niets gedaan."


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel

Alles was gericht op herstel. Ook al was ik bij de kleine, ik was bezig met een ander doel. Namelijk boksen

Peter Müllenberg

Ik kan er weinig aan doen, maar heb wel gezegd dat hij er uiteindelijk spijt van gaat krijgen

Hennie van Bemmel, bondscoach