Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Boete van 50.000 euro voor ongeldige diploma's

Home

Screenshot van de website van van de Alhuraa Universiteit. © Screenshot

De Alhuraa Universiteit moet 50.000 euro boete betalen omdat ze diploma's heeft uitgereikt terwijl daar geen vergunning voor was. De helft van de boete is voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald.

De onderwijsinstelling uit de hofstad is veroordeeld voor valsheid in geschrifte en oplichting met diploma's. 'De universiteit heeft zich jarenlang onterecht voorgedaan als onderwijsinstelling die bevoegd was academische titels zoals bachelor, master en doctor te verlenen', aldus de rechtbank. De rechter had eigenlijk 60.000 euro boete willen opleggen, maar matigde dat bedrag omdat het lang heeft geduurd voor de zaak werd behandeld. Het Openbaar Ministerie (OM) had een boete van 70.000 euro geëist, waarvan 20.000 voorwaardelijk.

De advocaat betoogde twee weken geleden, toen het OM de eis bekendmaakte, dat een boete van deze omvang de ondergang van de universiteit zou betekenen: het banksaldo zou slechts 3000 euro bedragen.

Alhuraa moet ook een schadevergoeding betalen van 4640 euro aan een studente. Het gaat om gemaakte studiekosten voor een diploma dat achteraf niets waard bleek te zijn. Op de site van de universiteit moet ook in het Arabisch en het Engels vermeld worden dat de universiteit geen academische graden mag uitgeven.

Tussen 2007 en 2010 heeft de Alhuraa Universiteit vele diploma's uitgereikt waarop stond dat de graad was behaald. Er stonden officiële stempels op van een notaris, een president van de rechtbank en van twee ministeries. Die stempels waren er alleen voor om te laten zien dat de handtekeningen op het 'diploma' klopten. Maar volgens de rechter wekte Alhuraa daarmee 'de indruk dat zij bevoegd was academische graden te verlenen'.

In 2008 kreeg de universiteit al eens een waarschuwing van het ministerie van Onderwijs, maar ze ging toch door met de onjuiste praktijken. 'Hierdoor hebben veel studenten schade geleden', vindt de rechter. Alhuraa heeft nooit een verzoek tot accreditatie ingediend.

Deel dit artikel