Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Boer moet veestapel vrijwel halveren

Home

(Novum) - Een boer uit het Friese Grou moet vanwege verwaarlozing van zijn runderen zijn veestapel binnen drie maanden terugbrengen van 220 tot 120 dieren. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden maandag bepaald. Ook is hem een voorwaardelijke celstraf van zes maanden opgelegd met een proeftijd van drie jaar.

De rechter bepaalde dat de man de afgelopen twee jaar zijn vee niet op tijd heeft behandeld tegen ziektes. Ook hield de boer teveel dieren op een te kleine ruimte en zou de stal en het voer ernstig zijn vervuild met mest. De inrichting van de stal leidde bovendien tot verwondingen bij de dieren.

De rechtbank neemt de verdachte de verwaarlozing zeer kwalijk omdat hij daarmee de verantwoordelijkheid die hij als boer heeft ten opzichte van zijn veestapel ernstig heeft verwaarloosd. Daar komt bij dat de man eerder vanwege soortgelijke feiten met justitie in aanraking is geweest.

De officier van justitie had gevraagd om een voorwaardelijke celstraf van een jaar, een voorwaardelijke boete van 45 duizend euro en betaling van een rekening van bijna 35 duizend euro voor het vervoer en de verzorging van in beslag genomen runderen. Volgens de rechter moeten deze geldbedragen in een civiele procedure aan bod komen.

Deel dit artikel