Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Boekenstad verkoopt geen boeken meer

Home

Er worden nauwelijks nog boeken verkocht in Bredevoort, het Achterhoekse stadje dat 22 jaar geleden werd uitgeroepen tot nationale Boekenstad. In sommige winkels is de omzet in zeven jaar tijd met wel 90 procent gedaald. Van de 26 antiquariaten die het stadje in de bloeitijd telde, resteren er nog zo'n zes.

Internet is de grote boosdoener, zegt Ruud Wilstra van tweedehandsboekwinkel De Kantlijn: liefhebbers van het papieren boek zoeken online naar het goedkoopste exemplaar. Komen ze toch in een winkel, dan nemen ze daar alleen de koopjes mee.

Het concept Boekenstad was in 1993 dé redding voor Bredevoort, dat kampte met leegstand en leegloop: jongeren trokken er weg, de middenstand verschraalde. Door de aanvankelijke toestroom van antiquariaten én fanatieke boekenjagers raakte het stadje bij Winterswijk weer uit het slop. Inmiddels is het een bloeiende toeristische trekpleister met een breed cultureel aanbod, waarin het tweedehands boek een veel bescheidener plek inneemt.

Een vergelijkbaar geluid klinkt uit boekendorp Renu in de Belgische Ardennen, dat werd opgericht in 1984. Ooit huisvestte het zo'n 25 boekwinkels, nu nog maar dertien, waarin een zeer karige boterham wordt verdiend. Toeristen genoeg in het dorp, "maar mensen die écht voor het boek komen zijn tegenwoordig zeldzaam", zegt Magda Stoops, eigenaar van De Griffel. Haar winkelomzet is zeker met de helft gedaald.

Volgens Miep van Duin, eigenaar van boekwinkel De Eglantier in Renu, gaat het ook in de Franse boekendorpen Bécherel (Bretagne) en Montolieu (Zuid-Frankrijk) niet al te best.

Positiever nieuws hoort Van Duin van haar collega's in het het Schotse Wigtown en het Engelse Haye-on-Wye, dat zich al sinds 1961 wijdt aan het tweedehands boek en Bredevoort tot voorbeeld strekte.

"Ik heb de indruk dat ze in Engeland wat meer bookminded zijn, misschien ook omdat ze vanwege het slechte klimaat veel binnen moeten zitten."

De VERDIEPING 4|5

Stadje van de stille aandacht


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel