Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Boekenclubs ECI en NBC verdwijnen

Home

Boekenclub ECI, bekend van de acties van drie boeken of cd's voor een tientje, verdwijnt van het toneel. De Duitse eigenaar, mediaconcern Bertelsmann, gaat zijn boekenclubformules volgend jaar drastisch wijzigen. Voor bekende namen als ECI en NBC, komen vier nieuwe clubs in de plaats.

Bertelsmann wil zich met een gezinnenclub, een kinderclub, een lezersclub en mogelijk een erotiekclub (,,lovestyle club'') meer gaan specialiseren. ,,Dat is de afgelopen jaren vergeten'', zei ECI-directeur Y. van Oort gisteren. ECI en NBC kregen daardoor te maken met een teruglopend ledenaantal en doken vorig jaar zelfs in de verliezen.

Bertelsmann maakte eerder deze week al bekend alle aandacht te willen richten op zijn in de versukkeling geraakte boekenclubs. Het concern stapt uit internetboekhandel BOL.com en zet zijn overige internetactiviteiten op een lager pitje.

Wereldwijd hebben de Bertelsmann-boekenclubs 28 miljoen leden en zijn er zeshonderd clubwinkels. In Nederland hebben ECI en NBC in totaal 1,5 miljoen leden die goed zijn voor een jaaromzet van 180 miljoen euro. Een aantal jaren geleden hadden beide clubs nog twee miljoen leden. ,,Daar moeten we naar terug'', zo verduidelijkt Van Oort.

Volgend jaar starten de nieuwe clubs een grootscheepse reclamecampagne. Leden krijgen het aanbod om hun abonnement in te ruilen voor een of meerdere clubs. ECI verwacht geen problemen. ,,Testgroepen hebben uitgewezen dat de clubs heel positief worden ontvangen.''

Onduidelijk is nog wanneer de nieuwe formules precies gaan beginnen. Van Oort: ,,We zijn klaar om alles om te gooien, maar er is onduidelijkheid of het distributiecentrum in Vianen wordt verplaatst naar het centrale distributiecentrum in Gütersloh (Duitsland). Met deze onzekerheid durven we de veranderingen nog niet aan.''

Het besluit om het distributiecentrum te verplaatsen, waardoor honderd van de circa 1000 banen bij ECI-Nederland zullen verdwijnen, viel in juli nog onder het bewind van Bertelsmann-bestuursvoorzitter Thomas Middelhoff. Onder de nieuwe leiding kan dat besluit nog worden teruggedraaid. De veranderingen gaan dan op zijn vroegst begin 2003 in.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie